Soms staat er iemand in mijn huis te kijken naar de kast met kookboeken en vraagt dan: “Kun je eigenlijk nog wel kiezen?”. Dat valt inderdaad niet mee. Vaak weet je nog wel dat die ene ovenschotel zo heerlijk was maar in welk boek stond die ook alweer? Of had je hem ergens op een blog gezien? Als dat je probleem is kijk dan eens naar de website Heerlijk zoeken. Een site die nog altijd groeit en groeit en waar ook oudere kookboeken een plek vinden. Erg handig!

Ook de culinaire recensenten vieren Kerstmis. Kunnen zij nog wel kiezen? Staan ze uren voor de kast met kookboeken? Bladeren ze dagenlang door alle boeken of weten ze precies wat ze gaan maken? We vroegen hen een voor-, hoofd- en nagerecht te kiezen voor de feestdagen. En tot onze verrassing was de keuze al gemaakt. Voor wie nog wat inspiratie nodig heeft volgen hier onze Kerstmenu’s.

Marlene Bijlsma

Voorgerecht is een salade
Roodlof, sinaasappels, cashewnoten en granaatappel
Uit: Heel veel veg!

Hoofdgerecht
Lamszadel, gevulde paprika en gesmoorde kiempjes met ras el hanout
Uit: Bijdendijk, een keuken voor de lage landen

Nagerecht
Chocoladetruffels op drie manieren
Uit: De wereld van de Happy Pears

kerstdivider

 

 

Natascha van der Stelt

Vooraf
Pompoensoep met sinaasappel, steranijs en chiliboter
Uit de Soepbijbel p. 319

Hoofdgerecht
Auberginemoussaka
Pilav met tuinbonen
Rucola-wortelsalade
Uit Turks Tafelen p. 174, 147 en 64

Nagerecht
Gevulde appeltjes uit de oven
Uit Pindakaas p. 134

Bij de koffie
Kerstkransjes
Uit Strooigoed p. 60

kerstdivider

 

 

Esther Out

Esther heeft de bijgerechten van haar eigen site gehaald, want die zijn namelijk stuk voor stuk heel lekker.

Vooraf
Salade: zalm niçoise met dressing van groene olijven
Uit Basics to Brilliance van Donna Hay – p. 187

Tussengerecht
Soep: wilde paddenstoelensoep met hazelnoot
Uit Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven – p. 101

Hoofdgerecht
Kerstporchetta
Uit Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven – p. 158

Bijgerechten
Knolselderij / kastanje stamp

Gestoofde prei

Spruitjesschotel

Hasselback aardappelen

Nagerecht

Karamel-cheesecakemousse met ananas en suikerschotsen
Uit Koken met Karamel – p. 102

Bij de koffie

Eggnog cheesecake
Uit New York Kerstmis Bakboek – p. 83

kerstdivider

 

 

Maaike Ebbinge

Vooraf
Gerookte forel met eieren, zalmeitjes & zure roomdressing
Uit Simpel van Diana Henry

Hoofdgerecht
Gebraden gans, langzaam gegaard met kerstspecerijen
Uit Jamie Oliver’s Kerstkookboek

Bijgerechten
Parelcouscous met sinaasappel, sjalotten, seven spice en amandelen
Uit Souq van Nadia & Merijn

Geroosterde aardappels met saffraan en Geroosterde bietensalade met gebrande kastanjes, tahinyoghurt & kruidenolie
Uit Feasts van Sabrina Ghayour

Nagerecht
Hazelnootpudding
Uit Honey & Co. Ons bakboek

Bij de koffie
Chocoladekoekjes met pecannoten
(Een ‘gezondere’ versie om de laatste gaatjes te vullen)
Uit Bakken met Haver van Natascha van der Stelt

kerstdivider

 

 

Jeanette van de Lindt

Borrelhapje
Brubruschetta (nee, geen typefout). Bruchetta met magor, bresaola en hazelnoten.
Uit Big Mamma p. 52

Vooraf
Bloemkoolsoep met komijnekaas

Hoofdgerecht
Dronken kip (Armeens gerecht: kinov hav)
Uit Simpel koken van Janny de Moor p. 109

Bijgerechten
Passendaler Witlof
Uit Simpel koken van Janny de Moor. p. 178
Gebakken knoflookaardappelen met oregano en feta
Uit Bij mij aan tafel van Nigella Lawson blz 79

Nagerecht
Kaasplank met Hollandse kazen
Mokkamascarpone met in whiskey verdronken koekje

Koffie met chocoladetruffels

Alle medewerkers van Kookboekennieuws wensen jullie veel succes bij het samenstellen van het kerstmenu!