Janneke Philippi is geen onbekende in kookboekenland. Zo heeft ze een vaste rubriek in food magazine delicious. met prachtige foto’s gemaakt door haar man en inmiddels een flink aantal kookboeken op haar naam. Familierecepten zijn haar ‘signatuur’; niet al te ingewikkelde, langdurige bereidingen met seizoen ingrediënten die het hele gezin aanspreken.

Dat Limburg naast asperges ook veel fruit voorbrengt is vast geen verrassing als je leest wat Janneke er allemaal mee maakt. Frambozen, bessen, abrikozen, aardbeien en rabarber (hoewel dit eigenlijk meer een lente-groente is dan zomerfruit) passeren de revue. Waarna we vrolijk doorgaan met pruimen, perziken, bramen en kersen. Tot slot worden we getrakteerd op een aantal frisse, fruitige (alcoholische) drankjes.

De volgorde van het fruit is vrij willekeurig maar met een goed register achterin vormt dat geen probleem. Uiteraard staan er toetjes en taarten in Vier de zomer met Janneke Philippi maar daarnaast vind je ook verrassendere recepten zoals azijn, likeur en prosecco-cocktail op een stokje: joehoe laat die hittegolf maar komen.

Een aanrader uit eigen ervaring is het Hollands rabarberpuddinkje. Zelfs als je geen fan bent van rabarber lepel  je de romige pudding zo weg. Als bonus krijg je suggesties en weetjes voorgeschoteld over de behandeling van fruit.

Het kleine handzame boekje Vier de zomer met Janneke Philippi bevat 50 recepten en suggesties met zomerfruit. Dus als je regelmatig iets maakt wordt het zeker een zoete zomer, ongeacht wat het Nederlandse weer voor ons in petto heeft.

Vier de zomer met Janneke Philippi, Karakter Uitgevers –  ISBN 9789045211374 – €7,99