tekst jamieFeest, kerstfeest zelfs! De herziende uitgave van het feestkookboek van Jamie Oliver ligt deze winter voor ons bij de boekwinkels: Jamie Oliver’s Kerstkookboek. Deze beroemde Engelse Chef-, en TV-kok heeft vele kookboeken geschreven waarvan miljoenen exemplaren verkocht zijn en dit is zijn enige geheel aan een feest gewijde kookboek. En…dan heb je er ook één.

Jamie Oliver is vast voor iedereen bekend en juist daardoor verdient hij een introductie:
Hij staat aan het hoofd van een groot bedrijf met meerdere restaurantformules waaronder Fifteen (leerschool voor probleemjongeren), kookprogramma’s, kookboeken (teller staat nu op 19), tijdschriften, website en een hele lijn met keukenaccessoires.
Het begon allemaal als Nacked Chef; nacked omdat koken weer mag gaan over de kern van eten, gestript van alle poespas. Hij heeft geprobeerd Engeland weer aan het koken te krijgen, ook vooral in de lunchpauzes op scholen waar de maaltijden te wensen overlieten qua gezondheid. Ook hiervan zijn tv-programma’s gemaakt. Zo lijkt Jamie Oliver de commercie te combineren met het verbeteren van de wereld.

Na ruim zeventien jaar werd het dan toch ook tijd voor een kerstkookboek. Van al die jaren zijn de recepten verzameld die een plekje verdienen op de kersttafel. Dat doet Oliver niet in zijn eentje. Dat is ook schier onmogelijk. Het is dan ook erg leuk om achterin de twee pagina’s te lezen over wie er allemaal geholpen heeft aan zo’n topprestatie. Met als hoofdrol, naast Oliver, zijn gelauwerde food-fotograaf David Loftus.
De foto’s, de gehele vormgeving en verzorging van het boek zijn om te smullen. Je geniet van elke pagina en door de diepe kleur groen, de hoofdkleur, kom je gelijk in de kerstsfeer.

En dan nu de inhoud zelf!
400 pagina’s recepten waarin je gaat kloppen, koken, braden, grillen, blancheren, snijden, hakken, opmaken, verwarmen en invriezen, mengen, splitsen, smoren, stomen, sprenkelen, pellen, raspen, afdekken en zeker gaat proeven.

De indeling is niet klassiek. De twaalf hoofdstukken voorzien in elk moment van deze decemberdagen. Laten we naar de hoofdstukken kijken om dit duidelijk te maken. Bij elk hoofdstuk een mooi gerecht:

 • Slimme voorafjes: Graved Lax, zalm met bietjes, mierikswortel, wodka & dille
 • Het hoofdgerecht: Kalkoen Wellington met parmaham, paddenstoelenvulling & goudbruin bladerdeeg
 • Vega- en vegangerechten: Kaastaart met kastanjedeeg, spruiten & hazelnoten
 • De wondere wereld van de aardappel: Champ Pie met prei, waterkers, cheddar & krokante aardappelschillen
 • Geniale groenten: Pastinaak uit de oven geplet met laurier, tijm, knoflook, honing & amandelen
 • Jus, sauzen & ander garnituur: Yorkshire Puddings, lichte & krokante luchtkussentjes
 • Waanzinnige restjes: Chili con carne van pulled turkey, zoete paprika’s & gepopte witte bonen
 • Spectaculaire feestdesserts: Pavlova met robijnrode stoofperen, chocolade, glühweingelei & room
 • Tea time & zoete hapjes: Amalfitaart van laagjes amandelcake, limoncello, lemoncurd & frambozensaus
 • Cadeautjes om te eten: Piccalilly van ananas, bloemkool, appel, mango & pepers
 • Superfantastische salades: Spinaziesalade met bacon en pijnboompitten, ingelegde rode ui & krokante croutons
 • Dips, hapjes & fingerfood: saucijzenbroodjesfeest, vier verschillende
 • Perfecte drankjes: Bevroren druiven en Grappa met chocolade van topkwaliteit & een glimlach

De gerechten zijn bedoeld voor op de kersttafel. Er wordt veel tijd en aandacht besteed aan elk gerecht. De bereidingstijden en ingrediëntlijsten zijn dan ook voor Oliver’s begrippen lang.
Er staan zoveel mooie recepten in dit boek dat je niet alleen voor de Kerst voorzien bent. Je kan de hele kerstvakantie aan de gang en daarna nog elke mooie, koude, lange winterdag!

Jamie Oliver’s Kerstkookboek – Jamie Oliver – Uitgeverij: Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021567471 – €29,99