Je hebt kookboeken die je leren koken. Je hebt kookboeken die een levenswijze propageren. Én je hebt kookboeken die je meenemen naar een andere wereld. Dat zijn de fijnste kookboeken. Zij laten je wegdromen naar geuren, kleuren en smaken die voor jou wellicht nog allemaal onbekend zijn.
Er is weer zo’n droom kookboek uitgegeven: Souq van Nadia Zerouali & Merijn Tol. Je wordt in een waanzinnig dik en schitterend verzorgd boek meegenomen naar de keuken van de Arabische mezze.

De mezzetraditie is één grote sociale gebeurtenis. Aan grote tafels worden mezze (kleine hapjes) opgediend die je gezamenlijk met al je geliefden zit te verorberen. De traditie speelt zich vaak af op de zondagmiddag en wordt gedeeld met  al je familie en vrienden. Dit om een van de grootste geneugtes van het leven te delen: samen eten. Naast het eten gaat het ook om de gehele ervaring: de locatie met een mooi uitzicht, de aankleding, mooie muziek en natuurlijk ook om zien en gezien te worden. Het is dan ook een echte restaurantcultuur, maar kan ook thuis bereid worden.
Mezze zijn hapjes die het ook goed doen in de huidige eetcultuur van Nederland; het draait veel om groente, peulvruchten en granen. Vlees en vis zijn de sluitstukken, niet de hoofdstukken.

Kom we gaan zelf een mezzetafel vullen aan de hand van de ruim honderd recepten uit dit boek.
De recepten beginnen met drank en cocktails; fijne start voor de maaltijd! Laten we kiezen voor de Arak (anijsdrank uit het Midden-Oosten) met limoncello, grapefruit en oranjebloesem.
De koude en de warme mezze worden gelijktijdig op tafel gezet. Een kleine selectie:
Waraq einab (wijnbladeren gevuld met lamsgehakt en rijst), hummus, labne, salade van sumak-uien, rode-bietensalade met sesam en tahinadressing, geblakerde aubergine met geroosterde pulpo en baharatballetjes in zoetzure kersensaus met sumakyoghurt.
Nemen de namen van de gerechten je al mee naar andere werelden? Zonder te weten wat alles is, kan je dromend al van alles proeven.
Inmiddels is de grill ook aangezet en worden de visjes en kebabs ook op tafel gezet.
Er zijn ook nog desserts opgenomen voor wanneer je nog een gaatje overhebt. Een ijsje, een koekje of een hele mooie cake?

Naast de recepten die allemaal verduidelijkt worden  met schitterende foto’s is er in dit boek ook veel ruimte voor de passie van Nadia & Merijn. Al tien jaar schrijven zij kookboeken over de Arabische keuken en zo lang duiken zij deze wereld dus ook al in. Regelmatig gaan zij op reis en komen bij bewoners uit de regio’s in de keukens. “Wat eten jullie precies?”, is dan de vraag die de vele deuren hebben geopend. Bij de recepten en op roze tussenvellen kan je hierover veel meer lezen.

Om jullie nog verder mee te nemen de Arabische droomwereld in is dit mooie gedicht opgenomen:
‘Ooit leefde ik in het hart van een granaatappel,
toen ik een zaadje hoorde zeggen: op een dag
word ik een boom, en de wind zal door mijn
takken zingen, en de zon zal op mijn bladeren
dansen, en ik zal sterk en mooi zijn in alle,
seizoenen…’
– Khalil Gibran, de beroemde Libanese dichter –

Op de pagina van de uitgever staat een inkijkexemplaar weergegeven.

We hebben een exemplaar van dit boek verloot en de winnaar is: Lisa! Van harte gefeliciteerd en veel plezier met het boek.

Souq – Nadia Zerouali & Merijn Tol – Uitgever: Fontaine uitgevers – €29,95 – ISBN 978 90 5956 722 1

Bekijk op bol.com