Vier pagina’s lang is de inhoudsopgave en dat komt echt niet door het gebruik van een groot lettertype. Deze inhoudsopgave trekt je dan ook direct een andere wereld mee in; pistache, kardemom, baklava, rozenwater en halva zegt ons inmiddels wel wat. Maar wat denk je van phylas-bladerdeeg, kubbeh, kadaife, maakouda, shakshuka en ijjeh. Kom verder in de wereld van Honey & Co. met Ons Bakboek, hartig en zoet met een vleugje Midden-Oosten.

Honey & Co. is een klein, 10 tafels, restaurantje in Londen. Het draait enorm goed; de tafels zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezet. Ooit begonnen Sarit Packer en Itamar Srulovisch met zijn tweeën. Zij deden alles zelf. Inmiddels werken er acht mensen in de keuken, drie hulpen die de trap op en neer rennen, zeven obers, iemand op kantoor en Packer en Itamar zelf. Het restaurant is een succes.
Ik ben er zelf twee jaar geleden met een vriendin geweest en het was dan ook echt een super leuke ervaring. Heel klein, stampvol, buiten Engelse regen, erg goede sfeer en goddelijk eten.

Sarit Packer en Itamar Srulovisch komen samen, als geliefden, uit Israël en kozen om in Londen te gaan wonen en werken. Koksopleidingen, verschillende restaurants en uiteindelijk samen werken in de restaurants van Ottolenghi. Na een aantal jaren hard werken in die Oosterse-keuken werd het tijd voor een eigen restaurant: Honey & Co.

Na hun eerste boek, de gerechten, is nu het bakboek uitgekomen. Eigenlijk een logisch gevolg omdat het bakken bij Honey & Co. een belangrijk aandeel heeft. Waar het idee ooit was om één brood te verkopen, is de patisserie afdeling nu de kurk waar het op drijft. Het ontstaan hiervan is de etalage van de winkel. Deze moest opgevrolijkt worden en wat leent zich daar beter voor dan kleurige taarten?
Het kookboek is gevuld met alle recepten die gemaakt worden in het restaurant en de beste recepten van het personeel. Een dik boek vol dus.

De recepten zijn opgedeeld in zes hoofdstukken:
In de holst van de nacht: de voorraadkast (o.a. jams, siropen en suikers),
Ochtendgloren: zoet & hartig ontbijt (o.a. broodjes, pappen en cruesli’s),
Bij de koffie: elfuurtje (o.a. glazuren, koekjes en cakes),
Het middaguur: lunch (o.a. hartig gevulde bollen en quiches),
In de namiddag: theetijd (o.a. cakes, koekjes en cheesecakes) en
Na zonsondergang: traditionele desserts (Arabische desserts die niet mochten missen).

Er staan mooie sprekende foto’s in het boek, maar zeker niet van elk recept. Het is nu al een dik boek en met allemaal foto’s erbij hadden zij nooit de 125 recepten een plekje kunnen geven. Waar een foto nog wel eens goed kan helpen om te zien hoe een recept werkt, geldt voor dit boek de gouden regel (pag. 26): lees het recept altijd helemaal door en zorg dat je het goed begrijpt voordat je begint met bakken.

Dan nu nog even terugkomend op maakouda, shakshuka en ijjeh. Dit zijn alle drie eiergerechten voor het ontbijt. Maar bij de lunch mag vast ook!

Wil je meer weten van dit mooie bakboek kijk dan alvast op de site van de uitgever.

Sarit Packer & Itamar Srulovich – Honey & Co. Ons bakboek – uitgever: Kosmos uitgevers – €24,99 – ISBN: 9789021564739