Simpel koken van Janny de MoorWie kent Janny de Moor niet? Veel mensen zullen haar kennen want Janny de Moor heeft inmiddels 29 kookboeken op haar naam en ontving in 2004 de Wina Born-prijs voor haar hele oeuvre. Ze heeft een populaire kookrubriek in het dagblad Trouw. Maar bovenal is Janny de Moor een autoriteit op het gebied van de Arabische keuken. Haar Groot Arabisch Kookboek is alleen nog voor veel geld tweedehands verkrijgbaar. Haar Arabisch kookboek met authentieke recepten van Marokko tot Oman is nog wel verkrijgbaar. Maar dat zal wellicht niet zo heel lang meer het geval zijn. Lees alles over Janny de Moor op haar website waar ook overheerlijke recepten te vinden zijn. Een vrouw met veel talenten en kwaliteiten.

Wat heeft dat allemaal te maken met haar nieuwste kookboek Simpel koken? Wat mij betreft alles. Simpel koken bevat gerechten die eenvoudig te maken zijn (veelal voor twee personen) en geschikt zijn voor de doordeweekse maaltijd. Er staan ook feestelijke gerechten in voor een gezellig diner met vrienden. De cover laat wat gangbare ingrediënten zien en op het eerste gezicht lijkt het een kookboek waarvan je denkt dat er wel meer zo zijn. Er is immers keus genoeg uit boeken met simpele gerechten.
Maar er is niets gewoon aan dit boek. Simpel koken is een typisch voorbeeld van een boek waarvan de cover niets verklapt over de inhoud. Eigenlijk is dat wel een beetje jammer want wellicht zul je vrij vluchtig aan dit boek voorbijlopen in de boekhandel. En dat moet je nu juist niet doen.

Want de enorme kennis die Janny de Moor heeft als het gaat om de Arabische, Mediterrane en andere keukens laat ze ook zien in dit boek. We lopen het boek even door. Na een woord vooraf volgen de hoofdstukken Vegetarisch, Vis en schelpdieren, Gevogelte, Lams- en rundvlees en als laatste Varkensvlees. Daarna volgen een register op voorgerechten, een register op hoofdgerechten en een register op nagerechten. Natuurlijk staan er veel gerechten in het boek die regelrecht uit de Hollandse keuken lijken te komen. Zoals Zeeuwse kervelsoep of Spruitenfeest. Zomerrodekool met balletjes of Peren, bonen en spek.

Zoals gezegd, zijn er ook behoorlijk wat gerechten die uitgebreid flirten met de feestelijke keukens uit andere landen. Zoals Pilav met prei en gegrilde halloumi of Libanese linzensoep. Je kunt kiezen uit Griekse of Turkse vissoep of een Colombiaanse aubergineschotel. De Couscouskoek met spinazie ziet er overheerlijk uit en Cubaanse rijst met gebakken banaan maak je in een handomdraai. De Macadamiaquiche zul je zeker willen maken.

Simpel koken biedt de lezer wat de titel zegt. Simpel koken is niet ingewikkeld maar toch erg origineel en met normaal verkrijgbare ingrediënten zet je iets bijzonders op tafel. En ook doet Janny de Moor in dit boek wat we van haar gewend zijn in haar kookrubriek de krant. Je krijgt namelijk bij ieder recept, na een informatieve en leuke inleiding, een menusuggestie voor een voorgerecht een nagerecht. Beide met vaak een heel snel receptje. Vandaar ook de drie registers. Ook de wijntip onbreekt niet. Kortom, op iedere pagina staat een compleet driegangenmenu en een door Janny zelfgemaakte foodfoto.

Van alle kookboeken met simpele en snelle gerechten is dit mijn favoriet. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar en worden alvast wat recepten verklapt. Aanrader!

Bekijk op bol.com

Simpel koken – Janny de Moor – Aerial Media Company B.V. – ISBN 9789402602036 – €24,95