Zo fijn als het is om met je eigen handen deeg te maken. Het wonderlijke proces te volgen van rijzen en dan je eigen koekjes en taarten te vormen en bakken. Zo slecht kan het zijn om dat elke dag te doen; niet bevorderlijk voor je figuur en voor sommige mensen ook niet bevorderlijk voor andere lichamelijke klachten. Maar bakken en dus ook bakboeken zijn zo fijn.
Nu is er een bakboek uitgegeven die om deze minpunten heen bakt: Bakken met haver. Het uitgangspunt bij dit boek is bakken zonder tarwe (snelle koolhydraten) en suiker. Het is geen dieetboek, want er wordt helemaal niet met vingertjes gewezen en er staan bijvoorbeeld ook geen voedingstabellen in. Het boek is bedoeld voor mensen die op een andere manier willen leren bakken of die wellicht baad zouden kunnen hebben bij het weglaten van deze ingrediënten. Zo heeft de auteur van dit boek, Natascha van der Stelt, zelf ondervonden welke positieve reacties dit nieuwe bakken op haar lichaam heeft. Dit wil zij graag delen met anderen.
Of je dus vaker wilt kunnen bakken of wilt proberen welk effect vervanging van tarwe en suikers op jouw lichaam heeft, is dit nieuwe bakken wellicht iets voor jou.

Van der Stelt is zelf een vervend bakster. Haar opa was bakker en alle handige trucjes en kneepjes van het vak heeft zij dus vroeg geleerd. Zij merkte alleen dat haar lichaam niet optimaal functioneerde en na een periode zonder snelle koolhydraten (waaronder suikers) knapte zij zienderogen op. Maar hoe kon zij nu nog invulling geven aan haar bakhobby? Proefondervindelijk en vele misbaksels later blijkt bakken met haver heerlijk te kunnen. Om dit met iedereen te kunnen delen, besloot zij zo’n 60 recepten compleet uit te werken.  Het resultaat daarvan is dit kookboek geworden.

Er staan allerlei soorten recepten in dit boek: zoet & hartig, groot & klein.
Na een uitleg, van de auteur, over de intentie en het gebruik van dit boek beginnen de recepten met de koeken & koekjes. Naast de verwachte koekjes als havermoutkoekjes, speculaas en kokosmakronen staat er bijvoorbeeld ook een recept in voor erg lekkere Zuid-Afrikaanse beskuit.
De hoofdstukken er na zijn voor de scones, muffins, cake en taart gereserveerd. Hartig en zoet, alles komt aan bod: kaasscones, appelmuffins en perenmuffins met blauwe kaas, bananenbrood of wortelcake. En bij de taarten vind je appel-, kwark-, chocolade-  of bijvoorbeeld pompoentaart.
Daarna hoofdstukken met hartige quiches en andere hoofdmaaltijden als fetapasteitjes met spinazie of pannenkoeken en falafel. Alles gemaakt met als basis ingrediënt haver.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met tips & tricks en leer je de geheimen van bakken met haver. Zo staat er ook bij elk recept een persoonlijke noot van de auteur. Beide draagt dit bij aan een ‘persoonlijk’ kookboek. Wanneer je ook nog weet dat alle foto’s bij elk recept door Van der Stelt zelf zijn gemaakt, wordt de inzet en de passie van de auteur helemaal duidelijk.

Een boek dus voor iedereen die zelf wil blijven bakken, maar (soms) een andere manier zoekt.

Lees hier alles over de geslaagde boekpresentatie van Bakken met haver.

Bakken met Haver – Natascha van der Stelt – Uitgeverij: Aerial Media Company – ISBN 9789402601732 – €22,50