Basics to Brilliance - Donna HayHet is niet voor niets dat de Australische Donna Hay ooit werd verkozen tot één van de zeven beste auteurs van kookboeken ter wereld. Ze schreef vijftien kookboeken en al haar boeken zijn bestsellers. Ze is populair vanwege haar no-nonsens manier van koken en de prachtige foto’s in haar boeken. Gerechten die Donna Hay maakt zijn vrijwel altijd even makkelijk te maken en spreken iedereen aan.

Haar nieuwste boek is Basics to Brilliance en de titel zegt het al. In dit boek deelt Donna Hay al haar basisrecepten met ons om vervolgens de stap naar Brilliance te maken. Want, zoals ze in het voorwoord zegt: “Je kunt niet vliegen eer je vleugels hebt.” Als je goed en lekker wilt koken zul je moeten beschikken over basiskennis. Nu denk je misschien dat je die basiskennis al hebt en wellicht is dat ook zo maar het volledig beproefde repertoire van de beste klassiekers van Donna Hay is zelfs voor de geroutineerde kok een genot om op papier te zien. Daarbij vult ze die klassiekers aan met moderne recepten en veel slimme variaties daarop.

De opzet van dit grote dikke boek is eenvoudig. Er zijn slechts drie hoofdstukken. Hartig, Onmisbaar en Zoet. Meer heeft een mens niet nodig. Vervolgens blader je verder en tja, wat kun je anders zeggen dan WOUW! Wat een heerlijke gerechten. Van Basics to Brilliance met bijvoorbeeld risotto. Eerst de eenvoudige risotto in zes stappen. Vervolgens maken we Spinazierisotto met burrata en basilicumpesto of Doperwtjes-muntrisotto met krokante chorizo of Citroen-aspergerisotto met pancetta geglaceerd met ahornsiroop.

Een eenvoudig Frittatabeslag wordt omgetoverd naar Frittata met geroosterde pompoen, majoraan en blauwaderkaas of maak je liever Minifrittata’s met pancetta en salie? Curry’s, Aziatisch, vlees, vis, groente en uiteraard zoetigheid worden allemaal beschreven en na lezing van dit boek maak ook jij Perfecte garnalendumplings. Haar beroemde Snelle vlinderkip uit de oven met alle variaties spettert van de bladzijden af. In het hoofdstuk Onmisbaar zien we van alles van Pesto tot Klassieke jus of Puree van geroosterde knoflook. Laten we dan ook nog even kijken in het hoofdstuk Zoet dat begint met een Ganache van pure chocola en wat je daar allemaal mee kunt om nog maar niet te spreken van de Romige karamel en de daarmee gemaakte Gezouten chocolade-karameltartelettes. En zo gaat het maar door.Teveel om op te noemen.

Het boek eindigt met een woordenlijst en register en een heel handig overzicht van Internationale maten, oventemperaturen en gewichten en een lijst met omgerekende cups naar grammen. Erg handig. Al met al wederom een geweldig boek van Donna Hay.

Kookboekennieuws mag twee exemplaren van dit prachtige boek weggeven. Dat doen we graag! Uiteraard moet je daar iets voor doen en wel het beantwoorden van de volgende vraag:

In welk jaar werd Donna Hay verkozen tot één van de zeven beste auteurs van kookboeken ter wereld?

Pas op! Praat niet zomaar na wat anderen zeggen want als die het fout hebben zit je er zelf ook naast. Antwoord mag onder deze blog, op facebook, op twitter en via de mail.

De winnaars zijn:

Olga van Kleef
en
Hilde Roovers

Van harte gefeliciteerd! Jullie krijgen het boek zo snel mogelijk toegestuurd.

Uit dit boek het recept voor Rijst met buikspek en chili-karamelsaus

Basics to Brilliance – Donna Hay – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000356829 – €35,–

Bekijk op bol.com