Na de succesvolle Veg! is er nu de opvolger Heel veel veg! Niet voor niets kwam deze nieuwe van TV kok Hugh Fearnley-Whittingstall en eigenaar van River Cottage direct binnen in de Kookboeken top 10.

Het is zijn missie je groenteinname te verhogen en je groentehorizon te verbreden tot het maximaal haalbare. Hugh staat daarin niet alleen. Meer en meer chefs wijden hun aandacht aan groenten, en terecht. Er is zoveel verscheidenheid in kleur, textuur en bereidingswijze. Die AGV kan best vaker vervangen worden door een dagje zonder vlees. Met alle inspiratie en variatietips in Heel veel veg! kun je zeker een jaar vooruit. Het boek is geschikt voor alleseters, vegetariërs en veganisten.

De indeling in hoofdstukken volgt het soort groentegerechten (eenpans, kruidig, soep) of de bereidingswijze (in de oven, rauw, salade) en bevat daarnaast een heel scala aan tapas, mezze en bijgerechten.
Aangevuld met het hoofdstuk granen, peulvruchten en noten krijg je volwaardige maaltijden. Naast groente is er ook aandacht voor fruit in salades, soepen, tapas en hartige gerechten. Maar naar pasta, noedels en brood zul je tevergeefs zoeken omdat we volgens Hugh al te veel snelle koolhydraten binnenkrijgen.

De recepten in het kleurrijke kookboek spatten van de pagina’s. Dat komt niet alleen door de paginagrote foto’s maar zeker ook door de verrassende combinaties van groenten, kruiden, fruit, granen en noten. Indiase, Italiaanse en Midden-Oosterse inspiratie en dat zonder al te ingewikkelde ingrediënten of keukenapparatuur (hoewel een keukenmachine of mandoline en een blender wel handig zijn).

Een willekeurige greep uit de verschillende hoofdstukken levert een bonte stoet aan “dat wil ik zeker maken” recepten op. Pompoen en kikkererwten uit de oven met pittige abrikozensaus; bietjes, rabarber en sinaasappel salade; ingemaakte bleekselderij, snijbiet en wortel; spelt en linzen met verse kruiden; gebakken zomergroenten. En zo gaat het maar door. Wat een rijkdom!

Dit is een boek dat je vaak uit de kast zult halen of dat gewoon een vaste plek op het aanrecht krijgt … naast Veg! natuurlijk.

Koop bij bol.com

Heel veel veg! – Hugh Fearnley-Whittingstall – uitgever Becht – ISBN 9789023015505 – €24,99 (€ 19,99 t/m januari 2018)