Diana Henry is een bekende naam in Groot-Brittannië. Zij is culinair-journalist voor de Sunday Telegraph en heeft reeds tien kookboeken geschreven. In Nederland is nu haar nieuwste kookboek Simpel vertaald uitgegeven. Dit is haar tweede boek in ons land. Hiervoor is Gouden Kip reeds vertaald.

Henry is geboren in Noord-Ierland en haar beide oma’s hebben haar het koken met de paplepel ingegoten. Toen zij op haar 18e naar Oxford ging om Engelse literatuur (haar andere passie) te studeren, kwam koken op een laag pitje te staan. Haar medestudenten vonden het maar een raar idee om zoveel tijd in een keuken door te brengen voor een maaltijd.
Toen zij na haar studie in Londen ging wonen, kwam haar passie voor het koken weer helemaal terug. De vele (kook)culturen waarmee zij in deze stad in aanmerking kwam, spraken geheel tot haar verbeelding.

Bij de geboorte van haar eerste kind bleek tijd het (bekende) probleem te zijn. Zo heeft Henry dan ook 15 jaar geleden het boek Cook Simple geschreven. Aangezien dat boek nog steeds verkocht wordt, was er nog altijd de wens om daar een vervolg op te schrijven. Zo geschiedde.

In het nieuwste boek Simpel staat geen enkel recept wat ook in het vorige boek staat. Daarnaast is het aangepast naar deze tijd: meer vegetarische recepten, recepten met peulen of granen en ingrediënten die reeds helemaal ingeburgerd zijn zoals granaatappelmelasse, sumak en miso. De multiculturele stad Londen komt dan ook helemaal tot zijn recht in dit boek.
Het uitgangspunt van Simpel is gelijk gebleven aan het boek van 15 jaar geleden. De recepten mogen wel tijd kosten, maar bijna geen voorbereidingstijd. Denk hierbij aan een stoofpot of een kip in de oven. Wanneer een recept niet maakbaar is op een gewone doordeweekse dag krijgt het geen plekje in het boek.

Laten we het boek gaan bekijken.
Voordat je het boek openslaat, betrap je jezelf erop dat je de kaft aan het aaien bent. Er zit reliëf op de kaft dat voelt als het steigerhout van de tafel die afgebeeld staat op de voorkant. Verder is het een mooi en stevig kookboek met 300 pagina’s aan recepten.

Het boek is ingedeeld in 12 hoofdstukken: eieren, salades, toast, peulvruchten, pasta & granen, vis, gebraden vlees, klein vlees, kip, groente, vruchtentoetjes en ander zoet.
Het is veel en met de schitterende foto’s erbij is het een echt wegdroomboek geworden. Niet alleen voor doordeweekse avonden, maar ook voor etentjes met vrienden of familie waarvoor je niet te lang in de keuken wilt staan. Denk aan kip met bloemkool, parmezaan & tijm of aubergines uit de oven met walnoten & ansjovis. Tijdens het bladeren en dromen over al deze heerlijke gerechten staat er in elk hoofdstuk ook nog een leuke column van Henry over het betreffende onderwerp.
Alles bij elkaar een verrassend en schitterend kookboek om bij weg te dromen maar zeker ook om uit te koken.

Simpel – Diana Henry – Uitgever: Kosmos – €24,99 – ISBN 978 90 215 6364 0

Bekijk op bol.com