Verlangen jullie ook zo naar de zomer? Kom we gaan heerlijk op reis naar de zon, de warmte en lekker eten natuurlijk. Nee, je hoeft je koffers niet te pakken en evenmin uren in het vliegtuig te zitten. Je kunt gewoon op de bank blijven liggen onder je dekentje.
Miljuschka neemt ons mee naar Vietnam op ontdekkingsreis. Miljuschka’s streetfood Vietnam is een groot softcover boek met paginagrote foto’s van het Vietnamese stads- en straatleven zodat je je in het land zelf waant. We reizen van zuid naar noord in zeven hoofdstukken en beginnen in de Mekongdelta. Ieder hoofdstuk is ingedeeld in travel en recepten. En dan merk je dat er (culinaire) verschillen zijn; warmer, tropischer en vriendelijker in het zuiden met stuggere mensen, koudere weersomstandigheden en een minimalistischere keuken in het noorden.

Miljuschka's streetfood Vietnam

Miljuschka Witzenhausen deelt de recepten niet alleen in dit boek met ons, maar deed dat eerder al in het gelijknamige tv-programma Miljuschka’s streetfood Vietnam op 24Kitchen.
Het boek begint goed met bún mam, een lekker gevulde noedelsoep met vis, groenten en garnalen. Een behoorlijk aantal sfeerfoto’s verder komen we het volgende gerecht tegen. Zo wisselt het boek tekst en foto’s af met recepten.

Franse invloeden vind je terug in het eten (de Fransen hadden tot 1954 een politieke vinger in de pap in Vietnam). Bánh mì bijvoorbeeld, een van oorsprong Franse baguette die gevuld wordt met allerlei heerlijks tot een Vietnamese sandwich.

De fotograaf Philip van Ierschot laat ons het echte straatleven zien en dat levert niet alleen prachtige plaatjes op, maar ook dingen die ons in het Westen vreemd zijn; van kippen die hangend aan de zijkant van een brommer vervoerd worden tot dieren die wij hier niet eten.

De Vietnamese keuken is onmiskenbaar Aziatisch en niet heel ingewikkeld om klaar te maken, maar de verklarende woordenlijst achterin is wel handig. En een goede toko in de buurt wil ook helpen. Voor een uitgebreide kennismaking duik je dus de toko en de keuken in, want de Vietnamese loempia doet deze veelzijdige, verrassende keuken onvoldoende eer aan.

Miljuschka’s streetfood Vietnam – Miljuschka Witzenhausen – uitgever AW Bruna – ISBN9789400509429 – € 20,00
Koop bij bol.com

PS wil je Vietnamees uit eten? Een restaurant waar ook veel Aziaten komen is Little V met vestigingen in Rotterdam en Den Haag.