Big Mamma. Koken zoals Italiaanse mamma's dat doen.Het boek Big Mamma kun je zeker een Big Mamma noemen. Wat een dikke pil is dat. Een groot en zwaar boek met bijna 500 pagina’s vol Italiaanse recepten en mooie en soms grappige foto’s.
Het eerste recept dat ik zag bij het openslaan was Limonemisù. Een bijzondere tiramisu met citroen en ricotta. Even verder bladerend bleef het boek openliggen bij de Big karbonades; ribkarbonades met gekonfijte knoflook en tuinkruiden. Mijn dag kon eigenlijk al niet meer stuk. En dat na twee pagina’s.

Voorin het boek staat: Big Mamma is het verhaal van een paar Fransen en flink wat Italianen, die vinden dat je in Frankrijk eten moet kunnen serveren zoals de Italiaanse Mamma’s eten bereiden. En dat voor de prijzen die ze vragen in een trattoria in een dorpje in de Laars.
Of dat met die prijzen ooit zal lukken buiten de kleine trattoria om weten we niet maar met dit boek in handen kun je in ieder geval koken zoals de Italiaanse Mamma’s dat doen. Na een aantal korte tips en trucs aan het begin gaan we al heel snel over naar de hoofdstukken Per l’aperitivo, Insalata, Pizza, Pasta, Piatti veggie, Carne, Pesce, Dolci, The Big Italian Brunch, Cose di base en Cocktails.

De recepten variëren van de bekende klassiekers (soms met een nieuwe insteek) tot overheerlijke gerechten die weliswaar 100% Italiaans zijn maar toch weer zo anders dan anders. Ook de namen van de gerechten toveren vaak een glimlach op je gezicht. Parmela Anderson is een heerlijke salade en Cool lemon boogaloo een pasta met citroen, geconfijte tomaten en gerookte stracciatella (te vervangen door burrata). Pagina na pagina loopt het water je in de mond van alle heerlijkheden die van het papier afspringen.

Tussen de recepten door staan leuke fotoverslagen en informatieve stukjes over hoe mozzarella wordt gemaakt in Napels of waarom koffie beter smaakt in Italië. Alles wat je moet weten over goede (gedroogde) pasta en uiteraard ook het zelf maken van pasta. Je leest alles wat belangrijk is bij wijn maar ook alles wat onbelangrijk is bij wijn. En nog veel meer. Een boek om eens rustig mee te gaan zitten aan de keukentafel, door te bladeren, lekker in te lezen en vervolgens een recept uit te kiezen. Dat laatste zal zo makkelijk nog niet zijn want er is heel veel te kiezen.

Voor liefhebbers van de Italiaanse keuken een aanwinst van formaat voor een heel aangename prijs.

Bekijk op bol.com

Big Mamma – Ciro Cristiano e.a. – Good Cook B.V. – ISBN 9789461431721 – €24,95