Koken met karamelKom je ook wel eens terug van vakantie met iets dat je inspireert en vervolgens je hele leven verandert? Het overkwam Constan Heestermans toen hij een potje karamel meenam uit Frankrijk. In Nederland en België was het nauwelijks te krijgen en dus ging hij het zelf maar maken. Daar bleek behoefte aan en sinds 2012 maakt en verkoopt hij zijn homemade karamel op allerlei plekken.

Mede auteur Marije Sietsma (onder andere bekend van het voor kookboek van het jaar 2017 genomineerde Pindakaas Kookboek) dook met de potjes karamel van Heestermans de keuken in en verzon recept na recept. Het resultaat van deze samenwerking is dit boek: Koken met Karamel.

Karamel maken is eigenlijk helemaal niet zo lastig en toch gaat het bij mij nog regelmatig mis. Je moet het borrelende suikergoedje goed leren lezen en op het juiste moment de juiste dingen doen. Op de eerste pagina’s van dit boek tref je allerlei handige tips aan om de kans op mislukken zo klein mogelijk te maken. Er wordt ook benadrukt dat er niet één heilige methode is, maar dat je gewoon wat verschillende attributen moet uitproberen om te ontdekken wat jij het prettigst vindt. Zo werkt Heesterman graag met een pan met dikke bodem en geeft Sietsma de voorkeur aan een pan met dunnere bodem die veel gewalst moet worden. Neem in ieder geval altijd een ruime pan, want karamel heeft ruimte nodig.

Vervolgens krijg je een goed basisrecept waarin duidelijk omschreven staat hoe je te werk moet gaan, hoe de suiker zal reageren op het toevoegen van de room en boter en wanneer je karamel klaar is. Ben je echt onzeker, blader dan even door want op de volgende bladzijde vind je stap voor stap foto’s zodat je ook echt kunt zien wat er gebeurt in je pan. Vervolgens worden er allerlei variatie ideeën aangereikt. Wie houdt er nou niet van gezouten karamel? Maar ook lavendelkaramel, chilikaramel en whisky karamel klinkt heel verleidelijk. En natuurlijk word je aangespoord om vooral ook zelf leuke en lekkere combinaties te verzinnen.

Dat je met karamel allerlei zoetigheden kunt maken is iedereen wel bekend denk ik. Er staat in dit boek ook een rijk scala aan ideeën op zoet gebied. Wat dacht je bijvoorbeeld van vanille-ijs met karamel en chocolade, suikerschotsen of een panna cotta met sinaasappel en karamelsaus.

Het meest verrassende vind ik de hartige gerechten die Sietsma verzon met karamel. Zo kun je bijvoorbeeld een camembert voor bij de borrel bijzonder maken door het te combineren met pecannoten en karamel. Er staat een kleurige groentetaart in het boek die is bereid met karamel en karamel blijkt ook heerlijk bij zalm van de barbecue. Noedels en speklapjes worden gecombineerd met misokaramel en eend en zoet bleek ook heel goed te passen.

Ik hou van kookboeken die me een beetje op het verkeerde been zetten en dat doet Koken met Karamel! Ik verwachtte een boek met voor de hand liggende recepten, want wat kun je nou helemaal met dat plakkerige goedje? Dat bleek toch veel meer dan ik had verwacht en daarom vind ik dit een heel erg leuk boek dat je wat mij betreft heel goed op je feestmaand verlanglijstje kunt zetten.

Bekijk op bol.com

Koken met Karamel – Heestermans & Sietsma – Uitgeverij Loopvis – ISBN 9789492206497 – €17,50