Home Sweet Home Xmas van Yvette van BovenDe bekende kookboekenschrijfster en TV-kok Yvette van Boven behoeft vast en zeker geen introductie meer. Yvette is geboren en getogen in Ierland en misschien dat daarom haar website afwisselend in het Nederlands en Engels is geschreven. Haar boeken worden dan ook vaak vertaald in het Engels maar ook in  Duits, Frans en Spaans. De Engelsen moeten echter nog een jaartje wachten op Yvette’s Home Sweet Home Xmas en wij hebben hem al. En om die reden is er voor ons vanaf nu nooit meer stress als er een feest is. Of je nu met twee personen of met twintig bent. De voorbereiding is alles.

In Home Sweet Home Xmas zet Yvette veel tips, trucs en adviezen op een rij. We hebben dit boek te danken aan het feit dat de Ieren en Yvette grote Kerst- en feestvierders zijn en tijdens het maken van het boek Home Sweet Home (een boek vol heerlijk comfortfood) groeide het hoofdstuk Kerst als vanzelf uit tot een heel boek waarin Yvette je moeiteloos door de drukste feestdagen sleept.
Geen zorgen en geen paniek en vooral zelf ook genieten van het diner.

Direct aan het begin van het boek spreekt Yvette zulke geruststellende woorden dat je vanaf het lezen van het voorwoord al vertrouwen krijgt in een goede afloop en dat het ook jou gaat lukken om een stressloos feest te organiseren. Er zijn tips en adviezen die zelfs de doorgewinterde feestvierder de uitroep: “Oh ja! Goed dat je het zegt.” zal ontlokken. En het feit dat Yvette een aantal keren benadrukt dat je het jezelf makkelijk moet maken en ook kant en klaar niet uit de weg gaat, zorgt ervoor dat je wat rustiger adem gaat halen.

En dan de recepten. Tja, dat kan niet fout bij Yvette. Dat zal duidelijk zijn. Het zijn geen alledaagse gerechten maar daarvoor is het dan ook Kerst. Vrijwel alles is vooraf te maken en als je de index doorleest dan weet je direct dat je dit boek niet alleen op feestdagen gaat gebruiken. Wat een heerlijkheden. Dat blijkt ook wel op social media want de Spruitjes à la carbonara zijn al heel wat keren voorbijgekomen. Het moeilijkste van het diner zal nog worden om een keuze te maken uit alle recepten. Wat dat betreft zijn de voorbeeldmenu’s van Yvette een uitkomst.

We zien een uitgebreid stappenplan dat al een maand van tevoren begint en, zoals gezegd, een aantal menu’s zodat je zelf niet hoeft te bedenken wat bij elkaar past. Een register op inhoud en een register op ingrediënt zorgen dat je alles snel terug kunt vinden. Heel erg leuk zijn ook de tekeningetjes gemaakt voor Yvette die door het hele boek heen de boel opvrolijken. De foto’s gemaakt door Oof Verschuren zijn, zoals gewoonlijk, weer heel erg mooi en vooral sfeervol.  Een aantal zou je zo als poster aan de muur willen hebben. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com waar je een goede indruk krijgt van dit geweldige boek.

Bekijk op bol.com

Home Sweet Home Xmas – Yvette van Boven – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059567931 – €29,95

Kijk even op de website van Yvette van Boven en print het erratum uit van de Trifle met karamel. Alleen voor wie de eerste of tweede druk van het boek heeft. Vanaf de derde druk is het aangepast.