In het boek De lekkerste salades in a jar legt Karin Stöttinger uit waarom het handig is om een salade in een glazen pot mee te nemen. Het is lekkerder dan in een plastic bakje want je salade neemt de smaak van het plastic niet over en het ziet er ook veel gezelliger uit. Vooral dat laatste is helemaal waar. Maar het is wel belangrijk hoe je zo’n salade in een glazen pot samenstelt. De zwaarste ingrediënten onderop en naar boven toe doe je dan de steeds lichtere er in. Dan zakt zo’n salade niet in elkaar en blijft het er mooi uitzien. Bovendien neem je ook de dressing vaak mee in een apart potje en het is de bedoeling dat je de salade eerst op een bord doet en dan pas opeet. Je eet de salade dus niet zo uit de pot. Het kan bij sommige salades wel maar die zijn dan vooraf door elkaar gemengd.

Het boek bevat de hoofdstukken Vegetarisch, Veganistisch, Met vis, Met vlees en Zoet. Want ook een toetje kun je in een leuke glazen pot meenemen. De meest verrukkelijke combinaties komen pagina na pagina voorbij. We zien onder andere Forelsalade met peer, Tweekleurige aspergesalade, Linzensalade, Tonijntartaar, Appel-vossenbessen tiramisu, Gebakken kipfilet met aardappelsalade en nog veel en veel meer. Om van te watertanden. Wat ontbreekt is het advies om een salade met vlees of vis koel te bewaren tot aan het moment van serveren. Wellicht is dat logisch maar als je de Worst-kaassalade meeneemt op een dagje uit of naar het strand dan lijkt het toch niet overbodig om het koel bewaren even te noemen.

Uiteraard zijn alle salades ook gewoon in een schaal of op een bord te maken. Niettemin zullen vooral mensen die een salade mee willen nemen naar het werk, naar school of op een dagje uit veel inspiratie vinden in dit boek. De salades zijn allemaal even origineel en de prachtige foto’s maken dat je direct aan de slag wilt gaan. Bij iedere salade staat het recept voor een bijbehorende dressing.
Een heel fijn boek.

Uitgeverij Deltas – €19,95 – ISBN 9789044746839

Koop bij bol.com