Vandaag vegetarisch‘Vandaag Vegetarisch’ is een uitgave van het Voedingscentrum, ons nationaal geweten op het gebied van voeding en gezondheid. Het boek richt zich uiteraard met name op vegetariërs en flexitariërs en als wél vleeseter vind ik het dan altijd heel interessant om te kijken of een dergelijk boek ook een aanwinst kan zijn als je ervoor kiest wel vlees en vis te eten.

Ik ben ervan overtuigd dat het beter is voor onze wereld als we met z’n allen minder vlees gaan eten, maar die overtuiging heeft me er nog niet toe gebracht om vlees en vis helemaal te laten staan. Ik vind het daarvoor simpelweg te lekker, het brengt me teveel. Wel eet ik steeds vaker een dagje zonder omdat ik door onderzoek en proberen heb geleerd dat voor een smakelijk maaltijd vlees geen absolute voorwaarde hoeft te zijn. Met die blik kijk ik ook naar dit boek.

In het voorwoord lees ik dat meer dan de helft van de Nederlanders regelmatig vegetarisch eet en dat vind ik best al heel veel! Het is daarom goed om je informeren over welke voedingstoffen en producten je kunt eten ter vervanging van vlees en vis, want we eten het tenslotte niet voor niets. Het is voor ons een belangrijkste bron van eiwitten. In het boekje lees je dan ook waarmee je vlees het beste kunt vervangen en hoeveel je daar dan van moet eten om geen tekorten op te lopen. Vooral peulvruchten en noten zijn een goed alternatief.

In het boek zijn verschillende verhalen en tips opgenomen over vegetarisch eten van bekende Nederlanders als zangeres Sabrina Starke, fitness goeroe Arie Boomsma en schrijfster Lulu Wang. Zij geven ook allen een lekker recept bij hun verhalen.

Het aanbod aan recepten in het boekje is verrassend divers, ook als je geen fan bent van peulvruchten (en ik ken er één!) zijn er genoeg mogelijkheden. Er wordt in veel recepten slim gebruikgemaakt van de eigenschappen van groenten, granen en noten om eigenschappen van vlees te vervangen zodat je toch met een voldaan gevoel van tafel gaat. Wél wordt er in de receptuur veel gebruikgemaakt van vleesvervangers als ‘vegetarische reepjes’ of ‘vegetarische blokjes’ en over de smaak van die producten ben ik niet altijd even enthousiast. Meestal laat ik het dan maar liever helemaal weg en voeg ik meer of andere groente toe.

Bij verschillende recepten in ‘vandaag vegetarisch‘ staat het stempel ‘klimaatkanjer’ wat inhoudt dat je iets maakt met een lage milieubelasting. Achterin het boek staat een lijst met seizoensgroenten van Hollandse bodem en of je nou vegetarisch eet of niet, koken met de seizoenen is altijd een goed idee. De producten zijn nou eenmaal lekkerder in het seizoen en de belasting voor het milieu is lager omdat het niet vanuit de hele wereld ingevlogen hoeft te worden. Conclusie: ja! Dit is zeker ook een inspirerend receptenboek, ook als je wél vlees eet.

Bekijk op bol.com

Vandaag Vegetarisch – Stichting Voedingscentrum Nederland – ISBN  9789051770735 – € 12,95