Aan het einde van het jaar maken we allemaal lijstjes: de Top2000, de Lekker500, de tien beste, lekkerste, mooiste… – vul maar in! Wij geven je elk onze persoonlijke top 3 van de gerecenseerde kookboeken van het afgelopen jaar (of misschien ietsje ouder). Inspiratie voor je kerstdiner, je verlanglijstje of de kerstsok van diegenen die je liefhebt.

Jeanette: ‘Op nummer 3 staat Het nieuwe Forest Feast kookboek van Erin Gleeson. Nergens een saaie witte pagina en simpele, vegetarische menu’s voor etentjes met familie en vrienden.
Op 2 Het Franse kookatelier van moeder en dochter Marjorie Taylor en Kendall Smith Franchini. Van de 130 recepten wil ik er zeker 129 proberen en de foto’s van het prachtige Cook’s Atelier in Beaune zijn jaloersmakend.
Met stip op 1 komt voor mij Tsúkemono van Peter van Berckel. Geef dit boek samen met een pickle pers erbij en je hebt een topcadeau.’


Esther: ‘Mijn top drie in willekeurige volgorde voor deze kerst:
New York Kerstmis bakboek van Lisa Nieschlag en Lars Wentrup. Waan je in New York in de mooiste tijd van het jaar, met Candy Cane Cookies en Pumpkin Spice Woopie Pies.
Wereldhapjes om te delen van Sophie Dupuis-Gaulier: Zeg pinda’s en chips vaarwel en verras je gasten met deze heerlijke hapjes. Alvast iets uitproberen? Hier vind je het recept voor Bladerdeegpasteitjes met geitenkaas, ui en tijm.
Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven, die natuurlijk in geen enkele top mag ontbreken. Geen paniek in de keuken, feestdagen zonder zorgen en het moeilijkste aan de recepten is dat je moet kiezen welke je gaat maken.’

 

Marlene: ‘De trend is duidelijk; we gaan minder vlees eten. Zelfs de grootgrutters hebben vega(n) kerstmenu’s. Daarom in mijn top drie als eerste Vega Feest van Nina Olsson, ook voor al die andere feesten.
En verder Eet. Leef. Reis. van Donal Skehan. Simpele ingrediënten omtoveren tot een smaakspektakel: dat is waar Donal Skehan in uitblinkt!
En als afsluiter een recht-toe-recht-aan, klassiek bakboek met boter, suiker en eieren van de British Bake Off koningin: Mary Berry’s bakbijbel.’

Eva: ‘Als recentste recensente (pun intended) heb ik in korte tijd een mooie verzameling boeken mogen bespreken. De voorliefde voor bakken is al duidelijk zichtbaar! Mijn persoonlijke countdown voor dit jaar:
Op 3 staat het nieuwste, zo goed als perfecte boek van Donna Hay, Modern Baking. Voor urenlang kijkplezier en genoeg inspirerende recepten voor de feestdagen én het nieuwe jaar.
Op 2 zet ik De gezonde Bourgondiër van Jacinta Bokma. Een boek dat bruist van plezier en liefde voor eten en helemaal on trend, want feestelijk vegetarisch.
Op 1 komt wat mij betreft het meest verrassende bakboek van het jaar, Mooncake van Jonneke de Zeeuw. Niet alleen een verzameling kleurrijke, gevarieerde recepten, maar ook een boek met de verhalen áchter al die heerlijke baksels. Geen zin in oliebollen of eens iets anders dan kniepertjes? Maak Mooncake’s Eierkoek-kokosgebak.’

              Vega Feest

Kookboekennwz wenst je alvast succes in de keuken en smakelijke feestdagen!

Achtergrondfoto: picjumbo.com