Embracing a new way to farm, cook & eat plant-based food

“The Farm Kitchen is de plek waar boeren en foodies elkaar ontmoeten”, aldus eigenaar Jonathan Karpathios in het gloednieuwe, in eigen beheer uitgegeven kookboek Earth’s Own Cuisine.
The Farm Kitchen heeft een aantal restaurants waar ook kookworkshops worden gehouden en men verzorgt catering op locatie. Hun motto’s zijn: Grow, Eat, Love, Repeat en Good soil, Good food, Good people.
Het is een hoop Engels, terwijl het kookboek verder in het Nederlands gesteld is. Maar om dat te ontdekken moet je het wel eerst openslaan.

Het boek straalt uit dat het met liefde gemaakt is. Een linnen omslag geeft gelijk een aards gevoel. De schrijvers beginnen met uitgebreid te vertellen over de visie en missie van The Farm Kitchen. Hun ideologische inslag, hun liefde voor moeder aarde. Zo vertelt het deel Good soil bijvoorbeeld over wat regeneratieve landbouw inhoudt, hoeveel verschil een andere manier van eten maakt en wat je zelf kunt bijdragen.
Groenten spelen de hoofdrol, het streven is om zo min mogelijk afval te hebben. Verder is het doel om niet lukraak bij boeren te bestellen, maar om hun aanbod te kopen. Een visie die wijds gedeeld mag worden.

In Good food zijn de recepten opgenomen, onderverdeeld per seizoen. Ook de uitleg over allerlei manieren van bereiden komt aan bod: wat doet bakken of grillen nou precies met je producten, het verschil tussen koken en blancheren, pocheren, frituren, au bain-marie en roken. Ook het controleren van temperatuur, bijvoorbeeld heel belangrijk bij het werken met chocolade, wordt besproken.
Basisbereidingen krijgen uitgebreid aandacht. Hoe gaar je in zoutkorst, hoe maak je een hele gepofte knoflook of de heerlijke Nederlandse (!) crispy chili-olie? Het wordt allemaal uit de doeken gedaan. Mijn favoriet en eye-opener is de miso-groentejus. Een heerlijke hartige ‘vlezige’ jus van uien, bouillon, miso, sojasaus, tomatenpuree en een lekkere slok donker bier. Het is even een werkje, maar het resultaat is ernaar.

Good people gaat over mensen die in lijn werken met de visie van The Farm Kitchen. Zij delen niet alleen dezelfde missie, maar delen ook graag hun kennis. Stuk voor stuk inspirerende verhalen.

Nu nog even terug naar de recepten. Binnen elk seizoen is er een onderverdeling in voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten en nagerechten. Dat maakt het boek heel overzichtelijk. Op een aantal plaatsen loopt de paginanummering niet helemaal synchroon met de index, maar door deze indeling is elk recept zelfs dan heel eenvoudig te vinden.
Voor de herfst kun je bijvoorbeeld het volgende menu samenstellen: vooraf een geroosterde koningsoesterzwam, gevolgd door taco’s met knolselderij-shoarma, vergezeld van een krokante uienbloem, met als toetje een heerlijke crème brûlée? Fusion met groenten!
Alvast uitkijken naar de winterkost? Hoe klinkt een Vlaamse stoverij met frieten, voorafgegaan door pastinaakpoffertjes, met appelbolletjes toe? En ja, het is een compleet vegetarisch menu.

Ben je al benieuwd wat het voorjaar en de zomer brengen? Het boek, met ruim 75 recepten met groenten en veel interessante verhalen en informatie over goed zijn voor de aarde en goed eten is via The Farm Kitchen te bestellen.

(Het boek is ook verkrijgbaar bij het WWF. Met iedere aankoop steun je het Wereld Natuur Fonds.
Het is ook verkrijgbaar bij Puur & Pittig in Bergen en binnenkort ook bij Dille & Kamille. Red.)

Earth’s Own Cuisine | Jonathan Karpathios, Ellen Schut, Annemiek van Leeuwen
Fotografie: Rolinda Windhorst
Uitgever: The Farm Kitchen
ISBN 9789090377155