WildbijbelCarrera Culinair heeft inmiddels een indrukwekkende lijst culinaire bijbeltitels uitgebracht. De nieuwste telg is de Wildbijbel, geschreven door Peter Klosse. Net als alle andere culinaire bijbels richt dit boek zich op één onderwerp en diept dat helemaal uit. Erg handig als je van één onderwerp veel wilt weten.

Voorin het boek staat een seizoenskalender, die bij wild natuurlijk essentieel is. Wanneer kun je bijvoorbeeld hert eten, of fazant, of konijn. Bij wild denk je misschien uitsluitend aan vlees, maar in dit boek wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan paddenstoelen. Als je wilde paddenstoelen gaat plukken, zorg dan wel dat je weet waar je mee bezig bent. Schakel een deskundige in totdat je zeker weet dat je de juiste paddenstoelen weet te vinden!

Per soort product staat aan de hand van foto’s, tekeningen en uitgebreide beschrijvingen precies uitgelegd hoe je het moet bewerken om het panklaar te krijgen en vervolgens hoe je het moet bereiden. Een fijn naslagwerk, net als de andere culinaire bijbels. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erin. Bovendien is het boek geschreven door iemand die er verstand van heeft en dat straalt iedere pagina uit.

En als je die beesten dan op kundige wijze panklaar hebt gemaakt, wat ga je er dan vervolgens mee doen? Het boek staat voor eenderde vol met recepten. Klassiekers als canard à l’orange, wildzwijnragout en gebraden reerug. Maar ook bijvoorbeeld paté van ree, een rillette van fazant en ganzenborst op verschillende wijzen bereid.

De Wildbijbel is een waardig nieuw lid van de culinaire bijbel familie. Is het heel verrassend en vernieuwend? Nee, dat niet. Maar het is wel heel handig dat je alle informatie over wild op één plek verzameld hebt met dit boek en dat je aan de hand van de duidelijke instructies precies weet hoe je met wild om moet gaan. En gaat wild nou niet juist over tradities en traditionele bereidingswijzen? Vernieuwend is dan ook niet echt een term die bij wild past. Echt een boek voor de liefhebber die wil leren hoe je wild in je eigen keuken kunt bereiden.

Bekijk op bol.com

Wildbijbel – Peter Klosse – Carrera Culinair – ISBN 9789048844845 – € 31,99