Er is een zeker risico als je erg enthousiast bent over een eerste kookboek. Laaiend enthousiast was ik over Vers! van Donal Skehan. Want nu is zijn tweede boek uit Eet. Leef. Reis. Hij stelt gelukkig wederom niet teleur met kleurrijke foto’s en snelle, verse gerechten. De recepten zijn geïnspireerd op keukens uit de hele wereld want Donal houdt van reizen.

Eet. Leef. Reis.

Het boek is opgebouwd uit drie delen zo licht de auteur zelf toe. “‘Eet’ is gewijd aan snelle, gezonde recepten, waaronder overvloedige salades, lichter comfort food, maar ook lekkernijen. ‘Leef’ richt zich op energierijke en voedzame gerechten die je een boost geven: van verkwikkende maaltijden, slimme ideeën voor een power-ontbijt tot superfoodsnacks. En ‘Reis’, tot slot, is gewijd aan creaties die geïnspireerd zijn op mijn wereldwijde omzwervingen van de laatste jaren”.

Eet. is een ode aan snelle gezonde gerechten, uitgebreidere maaltijden en lekker zoet. En daar heb je slechts een beperkte keukenuitrusting voor nodig van zo’n tien items. Met een ovenschaal, koekenpan, blokrasp en middelgroot mes kom je al een heel eind. Salades, kipburgers, pasta en eenpansnoedels sieren dit hoofdstuk samen met gnocchi van zoete aardappel, instant sorbetijs en chocoladetaart! De oorsprong varieert van Aziatisch tot Amerikaans, Iers en Noord-Afrikaans.

In Leef. krijgen we een kort lesje positieve psychologie. Qua eten en in balans blijven is Donal niet vies van een groen sapje of quinoa en spirulina, maar wel verankerd in het voedsel van zijn jeugd. Gezond en smaakvol zijn ook de kernwoorden van dit deel, door de specerijen uit het Midden-Oosten, Indiase pasta’s en natuurlijk de lichte, Zuidoost Aziatische gerechten.
Hier starten we met ontbijt: Opstaan en Gaan. Inderdaad een groene smoothie, quinoa en havermout (maar dan in muffin vorm). Gevolgd door verkwikkende soms troostrijke maaltijden. Ovenschotels uiteraard zoals de kurkuma-kokosstoofpot, maar ook gevulde salades, soepen en Thaise vega curry.

Zelfgemaakt take-away klinkt tegenstrijdig maar als je, zoals wij, niet in Thailand woont waar je op iedere hoek fantastische streetfood kunt vinden is het geen gek idee. Snacks zonder schuldgevoel en heerlijke lunches, dat willen we allemaal wel.

In het laatste deel Reis. pakt hij uit met uitheemse feestmalen. Dit deel van het boek is een eerbetoon aan de ontdekkingen die Donal opdeed tijdens zijn vele reizen. Zweedse hartige taart, filopasteitjes van de Griekse Elena, Hongaarse kip-paprikash. En een heel hoofdstuk met Streetfood. Hier vooral veel Azië en een beetje Italië. Wie 24Kitchen kijkt heeft de serie wellicht gezien waarin hij op hilarische wijze door diverse nonna’s op de vingers wordt getikt op zijn reis door de keukens van Italië. Een aantal recepten uit die serie vind je terug in Eet. Leef. Reis.

Door het hele boek heen maak je kennis met zijn belevenissen. Via de korte intro’s ga je een beetje mee op reis. Uiteraard kun je dat nog meer meebeleven door te koken uit Eet. Leef. Reis. Simpele ingrediënten omtoveren tot een smaakspektakel dat is waar Donal Skehan in uitblinkt!

Koop bij bol.com

Eet. Leef. Reis. – Donal Skehan – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046822500 – €24,99