Een vegetarisch feestmaal. Misschien draai je je hand er niet voor om. Kans is echter groot dat je, net als ik, best een lekkere vega maaltijd kunt klaarmaken maar voor feestjes toch eindigt met vlees- en visklassiekers. Nina Olsson laat in haar derde boek zien dat dat niet nodig is. De recensie n.a.v. haar tweede boek Veggie Burgers staat trouwens ook op Kookboekennieuws.

Vega Feest

Vega Feest staat vol wereldse vegetarische gerechten voor sharing dinners en andere partijtjes. Want een goed feest kan een giga spektakel zijn, maar dat hoeft niet. Een picknick in het park kan, met de juiste mensen, ook heel feestelijk zijn. Alle gerechten in Vega Feest kunnen gecombineerd worden. Hoeveelheden kun je als je wilt vermenigvuldigen (de meeste recepten zijn voor 4 personen).

De hoofdstukken zijn onderverdeeld in Kleine hapjes, die je vooraf als appetizers serveert. Midzomerfeest en Midwinterfeest zijn typisch Scandinavische feesten die uitgebreid worden gevierd. Feestelijke salades en Bijgerechten komen altijd van pas. En eten in de openlucht (Al fresco) leent zich voor BBQ en picknicken maar ook bijvoorbeeld voor een pizza party. Bij Stevige maaltijden zijn curry’s en stoofpotten geweldig goed vertegenwoordigd. Handig als je veel eters krijgt en het informeel wilt houden. Opgemaakt daarentegen bevat recepten die vooral bij intieme diners van pas komen. Gerechten die op mooi opgemaakte borden goed tot hun recht komen. Tot slot een hoofdstuk met desserts. Taarten zijn ideaal, want vaak goed van te voren klaar te maken en altijd feestelijk.

Bij alle gerechten is aangegeven hoe je ze veganistisch of glutenvrij kunt maken. Ook krijg je variatie of vervangingstips. Met Vega Feest in je boekenkast heb je geen excuus meer om een feestelijk vega diner te serveren. Een regenboog currytafel, een midzomerdroomtaart met frambozen en aardbeien, ravioli met biet en pesto, Noordse nachosalade, gekaramelliseerde venkel met pompoenpuree en zwart sesamijs met limoen en zeezout. Het is slechts een greep uit de meer dan 100 smaakvolle gerechten uit Vega Feest.

Enne …. het hoeft niet per se feest te zijn om er uit te koken, toch?

Koop bij bol.com

Vega Feest – Nina Olsson – uitgever Luitingh-Sijthoff – ISBN9789024581924 – €20,00