Eerlijk gezegd had ik nog niet van de Blendbrothers gehoord; Hendrik en Kamiel Buysse runnen sinds 2015 hun bedrijf Blend waarmee ze horeca-collega’s van advies voorzien en food concepten bedenken. Met Eat This willen ze laten zien dat iedereen eenvoudig en snel een verrassende en smaakvolle groentebereiding op tafel kan zetten. Want de tweede pijler van Blend is het organiseren van eten, drinken en muziek op events.

Eat This

De gerechten in het boek kun je gebruiken als maaltijdsalade, delen met anderen of combineren met een vis- of vleesgerecht. In Eat This zelf vind je geen vis of vlees maar volledig vegan is het evenmin.

In Eat This draait alles om groenten. Er zijn drie delen op basis van de tijd die je er voor in de keuken staat: Quick, In-Between en Take Your Time. Aanwijzingen zijn hier en daar summier voor een thuiskok. Zo wordt voor de butternutpompoensalade niet duidelijk hoe je de pompoen schaaft en de witlof snijdt of hoe lang de pompoenpitten geroosterd moeten worden. De koolzaadbloemen zul je zelf moeten plukken.
Kikkererwten die je moet koken voor het gerecht met gerookte paprika, sjalot en balsamico staan echt niet binnen 20 minuten op tafel, dus dat recept had beter in het hoofdstuk In-Between gepast.

Als je goed leest en de prachtige paginagrote foto’s aandachtig bekijkt dan tref je enorm veel inspirerende combinaties aan. Geblancheerde spruitblaadjes met gepofte linzen en goudbessen of KFC bijvoorbeeld. KFC is hier niet de bekende Amerikaanse takeaway maar staat voor Korean Fried Cauliflower. Bloemkool in een soort tempurabeslag met een pittige saus en lente-ui.

Bij de Take Your Time gerechten mag je rekenen op minimaal 35 minuten in de keuken. Je merkt dat de Blendbrothers uit de horecawereld komen. Sommige ingrediënten zijn bij de horecagroothandel prima te verkrijgen zoals verveine topjes of vers eekhoorntjesbrood, maar lastig bij de supermarkt te vinden. Ook in dit deel weer verrassende combinaties. Minder bekende groenten zoals koolraap, peterseliewortel en schorseneren worden in Eat This in het zonnetje gezet. Gelukkig ontbreken ‘gewone’ groenten als een lekkere gepofte en gevulde aardappel of asperges in combinatie met tuinbonen niet.

Eath This is prachtig vormgegeven en een inspirerend groenteboek. Voor de thuiskok die een restaurant waardig groentegerecht op tafel wil zetten.

Eat This – Hendrik en Camiel Buysse – uitgever Lannoo – ISBN978901478625 – €25,99