Wie kent haar niet, de koningin van de The Great British Bake Off; Mary Berry. Wat zou ik graag zo’n oma hebben die met een glimlach de lekkerste taarten uit de oven tovert. Ze schrijft al jaren kookboeken en had vroeger een kookschool aan huis, bleek uit een documentaire over haar die ik een tijd geleden keek. Haar recepten worden voor publicatie vaak opnieuw getest en beproefd dus je kunt er op vertrouwen dat ze kloppen.

Mary Berry's bakbijbel

Mary Berry’s Bakbijbel is een paperback uitgave, samengesteld met bakrecepten uit veel van haar eerdere kookboeken. Met maar liefst 400 pagina’s en 250 recepten met recht een bijbel te noemen. Toegegeven, ik ben niet zo’n baking queen maar ik vind de Great British Bake Off fantastisch om naar te kijken. Knap hoe Mary heel voorkomend en vriendelijk blijft maar toch heel kritisch. Zou het komen door haar blauwe ogen? Misschien dat ik met de bakbijbel in de hand toch nog eens een goed gerezen brood of een spectaculair ogende taart presenteer (ze smaken overigens wel altijd goed).

Hier geen kikkererwtenmeel, geweekte dadels en kokosolie. Dit is een recht-toe-recht-aan klassiek bakboek met boter, suiker en eieren. En daar kun je alle kanten mee op. Heb jij wel eens een Singin Hinny gemaakt of een Bara brith bijvoorbeeld? Zo vind je nog veel meer traditioneel gebak uit Groot-Brittannië maar ook Hongarije, Frankrijk en nog zo wat landen. Daartussen vind je trouwens wel gezondere baksels met havermout, gedroogde abrikozen of volkorenmeel. De recepten variëren van makkelijk (chocoladeclusters) tot behoorlijk uitdagend (Gâteau Saint Honoré beslaat maar liefst 3 pagina’s uitleg).

Het gaat van koekjes, open taarten, klassiek gebak, plaatgebak, cupcakes, repen, gebak dat kinderen kunnen maken en/of versieren, zoete broodjes, meringues, cheesecakes, brood tot koffiegebak. En dat is alleen nog maar de opsomming van de hoofdstukken. Maar we beginnen met een hoofdstuk Inleiding en technieken. Ook bij de recepten zelf krijg je veel tips wat het boek foolproof maakt volgens de uitgever. Als kers op de taart is er nog een kort hoofdstuk over taartdecoraties met recepten voor zelfgemaakte marsepein, glazuur, chocoladeblaadjes en gesuikerde bloemen.

Er is maar een probleem met Mary Berry’s Bakbijbel: er is te veel lekkers om uit te kunnen kiezen!

Koop bij bol.com

Mary Berry’s Bakbijbel – Mary Berry – Karakter Uitgevers B.V. – ISBN9789045215563 – € 27,50