De tweede en geactualiseerde druk van het “Stadskookboek Rotterdam” is verschenen. De schrijvers Wim de Jong en Frank van Dijl publiceren hun wekelijkse eetexpedities ook in NRC Handelsblad. Het “Stadskookboek Rotterdam” is niet alleen een ode aan de stad maar vooral ook aan Rotterdam als Foodstad met een culinaire cultuur die je rustig mondiaal kunt noemen. In het culinaire Rotterdam vinden we niet alleen Michelinsterren en BIB gourmands maar ook veel hotspots en etnische eethuizen. Is er een nationaliteit die je niet treft in de stad? Wellicht, maar het zullen er niet veel zijn.

Na de inleiding maken we een ronde langs restaurants, foodondernemers en eethuizen die Wim de Jong en Frank van Dijl het vermelden waard vinden. De titels van de hoofdstukken lijken in dikke viltstiftstrepen geschreven. Uiteraard krijgen we uitgebreide informatie over de chefs in dit boek staan en ook over de restaurants waar zij hun culinaire kunsten vertonen. Niet zelden horen meerdere zaken die bij één chef. Eenvoudigweg omdat zij al hun culinaire technieken niet in één bedrijf kwijt kunnen.

Een veelvoud van grote en kleine foto’s omlijsten het geheel en maken het boek zo levendig als de stad Rotterdam zelf. In korte hoofdstukken als bijvoorbeeld 6 x zoet, 8 x lunch, 7 x Azië lezen we over de desbetreffende zaken door heel Rotterdam.
Wie wil weten welke leuke zaken er in de Witte de Withstraat zijn krijgt ze netjes allemaal na elkaar gepresenteerd. Net als die in het Het oude Noorden, De Kop en de Kaap en de Markthal. We lezen over sterrenrestaurants, een kookstudio, bekende en minder bekende zaken, markten en nog veel meer.

In de tweede helft van het boek worden we getrakteerd op recepten van de eerder beschreven chefs of ondernemers met daarbij tips waar je de eventueel minder bekende ingrediënten in Rotterdam  kunt kopen. Heerlijkheden als Aspergerisotto met geitenkaas en pistache, Steak Tomate, Rode linzen met feta en schuim van spinazie en brioche en Makreel met tuinbonen, uienpickle en bottarga komen pagina na pagina voorbij  met uiteraard de bijbehorende foto’s. En heb je geen zin om het zelf te maken dan kan het niet anders of je zult in dit boek vast en zeker een zaak vinden waar het goed toeven is. Zelfs mensen die Rotterdam goed kennen zouden nog weleens verrast kunnen worden.
Het boek sluit af met een Index en een aparte Receptenindex. Let erop als je dit boek koopt dat je de nieuwste en geactualiseerde uitgave hebt.

Uitgeverij Momedia – €24,95 – ISBN 9789057677816

De eerste editie van Stadskookboek Rotterdam ziet u hier op Kookboekennieuws

Bekijk op bol.com