Groenten van Antonio CarluccioHij wordt een dagje ouder maar de onvolprezen Antonio Carluccio staat nog altijd achter het fornuis en levert nog altijd mooie kookboeken af. Het prachtige boek Groenten is zojuist verschenen. Overigens wil de titel niet zeggen dat er geen vlees of vis in het boek te vinden is maar zij spelen geen hoofdrol. Antonio Carluccio heeft meer dan 20 kookboeken geschreven met de Italiaanse keuken als uitgangspunt maar dit is zijn eerste boek over groenten. En zoals we mogen verwachten van deze meesterkok is het een prachtig boek geworden.

Het is een grote hardcover met hele mooie smulfoto’s en een goede logische indeling. Dat maakt het zoeken makkelijk. Overigens is er aan het einde van het boek ook een register zodat je een recept snel terug kunt vinden. De hoofdstukken zijn achtereenvolgens Groene groenten, Wortelgroenten, Vruchtgroenten, Peulvruchten en granen, Kruiden, specerijen en noten en als laatste Paddenstoelen en truffels.

Antonio Carluccio legt aan het begin van ieder hoofdstuk uitgebreid uit wat hij verstaat onder de verschillende groentesoorten en ook geeft hij een beschrijving van een aantal al dan niet bijzondere groenten. Niet alle groenten zijn in Nederland makkelijk verkrijgbaar en dat staat er dan ook netjes bij in een recept. Maar dat zijn er niet zo heel veel dus ook de Nederlandse (hobby)kok kan volop aan de slag.

En wat een heerlijkheden zien we verschijnen. In eerste instantie is het al een genot om dit boek alleen maar door te bladeren en te dromen van wat je allemaal gaat maken. Sommige recepten zijn echte klassiekers zoals Panzanella of Caponata maar het grootste deel is nieuw en origineel. Om van te watertanden! We zien Pasta met broccoli en mosselen, Tuinbonenpuree met chicorei (te vervangen door krulandijvie of radicchio), simpele maar oh zo geraffineerde Pasta met uien-tomatensaus, Linguine met venkel en garnalen, Taart met snijbiet en artisjokken. En wat te denken van Tagliolini met cantharellen en zwezerik. Ook de zoete gerechten zoals Pistache-ijs en Krokante koekjes met hazelnoot en pistasche ontbreken niet.

Aan het einde van het boek treffen we een pagina met de regio’s van Italië met toelichting aan. Bij ieder recept staat een heel klein kaartje van Italië en dik gedrukt de regio waar het recept vandaan komt. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar van dit fantastische boek.

Bekijk op bol.com

Groenten – Antonio Carluccio – Aerial Media Company B.V. – ISBN 9789402602128 – €27,95

Het recept voor Lasagne di bietole – Bietjeslasagne lees je hier.