Kookboek recensie Wereldhapjes vierkantIeder land heeft zo zijn eigen culinaire tradities rondom de borreltijd. Als fan van onze eigen oerhollandse bitterballen bij de vrijdagmiddagborrel ben ik ook altijd benieuwd wat er in andere landen gegeten wordt bij een goed glas met vrienden, familie of collega’s.

Sophie Dupuis-Gaulier verzamelde voor het boek Wereldhapjes uit alle hoeken en gaten van de wereld de  hapjes die bij de borrel gegeten worden en dat levert een verrassende verzameling heerlijkheden op.

Dus, zoals de auteur zelf aangeeft in de inleiding, zeg de pinda’s en de fabriekschips vaarwel en ga aan de slag met de heerlijke hapjes uit dit boek om samen met je smaakpapillen op verre reizen te gaan.

Het is een lijvig boek met 100 wereldhapjes recepten. Als je ziet wat je in handen krijgt en je kijkt naar de prijs van dit boek, dan zit het wel goed met de prijs- kwaliteitverhouding. De vormgeving is bijzonder goed verzorgd, waarbij vooral de prachtige fotografie opvalt. Je kunt op de foto’s goed zien hoe de hapjes eruit zouden moeten zien, zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan het sfeerbeeld van de borreltijd. Knap gedaan!

Wereldhapjes is ingedeeld naar werelddeel en per werelddeel zijn een aantal landen opgenomen. Zo vind je bij het Europese hoofdstuk bijvoorbeeld Bretonse rolletjes uit Frankrijk, gefrituurde calamares uit Spanje, hartige scones uit Engeland en crostini met prosciutto uit Italië. Uit het Midden-Oosten Marokkaanse spinaziepakketjes en Libanese hummus en uit Azië Japanse tempura en Indonesische Saté ajam.  Tussen al dit heerlijks zitten overigens ook voldoende vegetarische keuzes.

Opvallend is dat bij ieder recept – naast de bereidingstijd – ook staat of het een betaalbaar of een iets duurder gerechtje is. Handig om te weten. Met de meeste hapjes ben je niet zo lang bezig, maar eerlijk is eerlijk: het duurt natuurlijk wel wat langer dan het opentrekken van een chipszak. Onder aan de streep zal het iedere minuut van je tijd waard zijn, want van de foto’s alleen al loopt het water in je mond. Wat zal er wel niet gebeuren als je huis naar al dit lekkers gaat ruiken? Op bol.com kun je een inkijkexemplaar bekijken.

Bekijk op bol.com

Wereldhapjes – Sophie Dupuis-Gaulier – Forte Culinair – ISBN 9789491853227 – € 24,99