Deze eierkoekgebakjes met de Marokkaanse smaken van kokos en oranjebloesemwater zijn supersimpel, maar briljant in hun eenvoud. Zoals Jonneke de Zeeuw in haar boek Mooncake zegt, geeft dit recept van de Kookmutsjes ‘de eierkoek een hele nieuwe betekenis’. Sonja Bakker, eat your heart out!

Eierkoek-kokosgebak

Zo makkelijk: iedereen kan het!

Ingrediënten (voor 8 stuks*)
500 g verse slagroom
16 g vanillesuiker
35 g kristalsuiker
16 g Klop-Fix
8 eierkoeken
handvol vers fruit naar keuze, in stukjes
handvol verse muntblaadjes

Neutrale smaak 
250 ml melk
150 g geraspte kokos

Arabische smaak 
80 ml oranjebloesemwater
200 g abrikozenjam
150 g geraspte kokos

Extra nodig 
garde
spuitzak

Bereiding
– Klop de slagroom samen met de vanillesuiker, kristalsuiker en Klop-Fix stijf. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak.
– Snijd de eierkoeken door de helft. Spuit wat slagroom op een halve eierkoek en leg de andere helft erbovenop. Herhaal dit voor alle eierkoeken. Bewaar wat slagroom voor de decoratie.

Neutrale smaak
Schenk de melk in een diep bord. Doe de geraspte kokos in een ander diep bord. Haal de gevulde eierkoek eerst door de melk en dan door de kokos. Dep de eierkoeken niet te lang in de melk, anders worden ze zompig.

Arabische smaak
Schenk het oranjebloesemwater in een diep bord, voeg de abrikozenjam toe en meng tot een geheel. Doe de geraspte kokos in een ander diep bord. Haal de gevulde eierkoeken eerst door het abrikozenjammengsel en dan door de geraspte kokos.

– Spuit een toefje slagroom op de eierkoeken en decoreer met vers fruit en een muntblaadje.

* In het recept snijd je de eierkoeken door de helft; op mijn foto zijn ze nogmaals gehalveerd, dan haal je dus 2 gebakjes uit 1 eierkoek.

Recept & foto uit:
Mooncake – het bakboek: van bolo di pistacho tot medovik & fantacake  – Jonneke de Zeeuw – ROSE stories i.s.m. Oxfam Novib – ISBN 9789082834352 – €24,00
Receptfoto header: Sterre Fenna