De Nationale week zonder vlees is vandaag van start gegaan. Op de website Week zonder vlees  kun je er alles over lezen. In de tekst op de desbetreffende website wordt gesproken over een flexitarisch eetpatroon en “elke week een dagje zonder vlees”. Persoonlijk denk ik dat we die stap al een tijdje voorbij zijn. Wie eet er nou nog elke dag vlees of vis? Of zes keer per week?  Dat zullen niet veel mensen zijn. Vegan en vegetarisch eten zijn heel erg van deze tijd en de vleesvervangers vliegen jedan ook om de oren.

Er zijn heel veel redenen om minder vlees te eten. Het internet staat er bol van en ik hoef dat hier niet nog eens te herhalen. Bovendien zullen de redenen voor iedereen verschillend zijn. Een tijdje geleden werden vegan en vegetarisch eten nog per definitie gelinkt aan tofu en soja. Zet dat maar rustig uit je hoofd. Natuurlijk wordt dat gegeten maar alleen niet meer omdat het vlees moet vervangen. Niemand hoeft meer lang te zoeken naar goede vegan en vegetarische kookboeken. Inspiratie te over! Uitgeverij Good Cook heeft hun uitgaves in deze categorie op een rijtje gezet.

Ook Kookboekennieuws bespreekt regelmatig kookboeken waarin geen vlees of vis voorkomt of kookboeken met recepten voor de flexitariërs (af en toe geen vlees of vis) en pescetariërs (geen vlees maar af en toe wel vis). In het kader van de Nationale week zonder vlees hebben we een lijstje met aanraders gemaakt met een link naar de recensie.

Jackfruit van Jessica Lek. Vandaag een jaar geleden verschenen. Jackfruit is een populaire vleesvervanger waar je van alles mee kan maken.

Vegan east van Milou van der Will. De oosterse keuken maar dan vegan. Snelle en simpele gerechten met ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn.

De vega optie van Joke Boon. Vleesvervangers die je kant en klaar koopt bevatten vaak veel zout. Joke leert je hoe je vleesvervangers zelf maakt. Dan weet je wat je eet! Goede en originele recepten.

Bonen Erwten Linzen van Jenny Damberg. Geen alledaagse recepten maar spannende gerechten met gezonde peulvruchten. Een mooi geïllustreerd boek.

Boordevol groenten. Van de bekende familie van Michael Pollan. Ja, ook vlees- en visrecepten maar groenten voeren de boventoon.

Nigel Slater is de onvolprezen auteur van Greenfeast lente en zomer en Greenfeast herfst en winter. Allebei hele fijne boeken waaraan je kunt zien dat de herfst en winter zijn favoriete seizoenen zijn.

Nosh van Esther Erwteman. De vegetarische Joodse keuken met invloeden uit de hele wereld. Een aanrader!

Lekker lokaal van Laura de Grave. Nederland heeft veel mooie producten te bieden en Laura kookt daar heerlijke (vegetarische) gerechten mee.

Ongetwijfeld zullen we ook dit jaar weer een behoorlijk aantal vegan en vegetarische kookboeken zien verschijnen. Zo bespreken we in de loop van deze week het prachtige Vegan Japan Easy en het enorm grote boek Een ode aan groenten. Er komen er nog meer. Schrijf je in voor de nieuwsbrief (1 x per week) en mis niets!

Achtergrond foto in de header: RitaE from Pixabay