Milou van der Will debuteerde in 2010 met de beste vrouwenthriller van het jaar Rood licht. Ze heeft daarna nog een aantal boeken geschreven en komt nu met haar eerste kookboek Vegan East. Als je de Aziatische keuken met de paplepel ingegoten hebt gekregen en je besluit veganistisch te gaan eten dan heb je wel wat uitdagingen voor de boeg. Want in de Aziatische keuken eet men weliswaar heerlijke groentegerechten maar ook vaak vlees en vis.

Er is iets raars met het woord ‘vegan’. Sommige mensen trekt het aan en anderen stoot het juist af. Ik heb ooit eens iemand horen zeggen dat ze niets aan een vegan kookboek had omdat ze nu eenmaal niet veganistisch at. Dat is een vreemde conclusie. We eten allemaal groente. Althans, laten we het hopen. Als je niet altijd veganistisch wilt eten dan serveer je zo’n heerlijk groentegerecht met vlees of vis. Je kunt die keuze natuurlijk iedere maaltijd zelf maken.

Milou van der Will houdt van snelle en simpele gerechten die gemaakt zijn met goed verkrijgbare ingrediënten. En het moet vooral smaken zoals vroeger thuis bij opa in de keuken die zijn kookvaardigheden weer aan de vader van Milou heeft doorgegeven. Je zult voor de ingrediënten naar de toko moeten maar de meeste heb je al in de voorraadkast staan. En met wat je nog gaat aanschaffen zul je zeker vaker gaan koken.

Vegan East is een mooi uitgevoerd boek met zeer smakelijke foodfoto’s van Milou zelf en prachtige illustraties van Gonda Onnes. Het zijn er niet zoveel maar je zou ze zo aan de muur hangen. Ook op de cover zie je zo’n illustratie en ze geven het boek echt iets extra’s. De meer dan 80 recepten zijn uiteraard het belangrijkst en als je een voorbeeld wil van wat je kunt verwachten kijk dan in het inkijkexemplaar op Bol.com of neem een kijkje op de foodblog van Milou: The Green Chopstick. Daar kom je de nodige overheerlijke recepten tegen.

Het is smullen geblazen met de recepten uit Vegan East. Als eerst zag ik tofu in stroperige zwarte bonensaus met gemberbier. Daarna Maleisische curry met krieltjes en witte bonen. Milou geeft de tip om het gerecht sajour peteh pas de volgende dag te eten. Ik zeg je dat dat niet gaat lukken. Sambal goreng paksoi staat in een handomdraai op tafel. Er staan twee recepten in voor een vegan rendang alhoewel ze er wel bij zegt dat de pompoenrendang (lekker!!!) meer een curry is. Erg handig is de receptenindex die is ingedeeld naar basis, pittig, street, comfort, licht en als laatste zoet. Daarna volgt nog een register op ingrediënt. Eigenlijk is zo’n register onmisbaar in een kookboek.

Wie graag vaker wat meer groente eet en dol is op de Aziatische keuken zal dit mooi uitgevoerde boek zeker aan de verzameling kookboeken willen  toevoegen. En daar hoef je niet veganistisch voor te zijn.

Vegan East | Milou van der Will
€25,95 | Good Cook
ISBN 9789461432391