In de zoektocht naar goede, lekkere vleesvervangers probeer je van alles. Tempeh, tofu, allerlei nepvlees van soja en groente, speckjes die geen spekjes zijn en – dieptepunt – vega knakworsten. Sinds een tijdje staat jackfruit op het experimenten-to do lijstje. De tropische vrucht is een van de nieuwste rages onder niet-vleeseters en de vegan pulled pork die je ermee kunt maken, een instant klassieker op de menukaart van elk vega restaurant. Eerlijk gezegd had ik er verder helemaal geen voorstelling bij tot Jackfruit van Jessica Lek in de bus viel. Ik ben waarschijnlijk de enige niet, want het boek ging vergezeld van een blik met stukjes jackfruit van samenwerkingspartner FairTrade Original.

Jessica Lek is foodstylist en receptschrijver. Ze werkte als chef bij verschillende restaurants en is betrokken bij culinaire producties voor kookboeken en tijdschriften. Eerder maakte ze een boekje over asperges. In Jackfruit verzamelde Jessica in vier hoofdstukken ongeveer 30 recepten voor lunch, snacks, voor- en hoofdgerechten. Het boek begint met uitleg over de jackfruit die, als je hem jong en groen eet, een neutrale smaak en vlezige structuur heeft. Van buiten heeft hij iets weg van de beruchte stinkvrucht doerian, met van die groene stekels. Jonge jackfruitvruchten, tot 4 kilo, worden geplukt om andere de ruimte te geven door te groeien. Rijpe, gele jackfruits lijken op mango’s en zijn minder vezelig. Kort maar krachtig: we schakelen snel naar de recepten.

Jackfruit bevat veel vezels en vitamine C, maar om een volwaardige maaltijd samen te stellen, moeten er eiwitten bij. Jessica heeft ervoor gezorgd dat elk gerecht als volwaardig onderdeel van een plantaardig dieet dienst kan doen. De helft van de recepten is al vegan en de andere (vega) helft vaak makkelijk vegan te maken. Bereidingstijden worden duidelijk aangegeven en lijken soms lang, maar dat zit ‘m vaak in wachttijd. Jackfruit moet bijvoorbeeld vaak worden gemarineerd. Van zichzelf heeft de vrucht niet veel smaak. Er worden dus veel specerijen en smaakmakers als miso, tamarinde en hoisinsaus gebruikt. Wie vaker naar de toko gaat, heeft het waarschijnlijk al in de kast en anders zijn die ingrediënten zo gehaald of online besteld.

De recepten prikkelen de nieuwsgierigheid. Jackfruitnuggets, Uiensoep en Savooiekoolrolletjes met rokerige paprikasaus. Dumplings, Kakisalade met jackfruit en mozzarella, Jackfruitgyros. Ook leuk: Jackfruitspiesjes voor op de barbecue. Jackfruit laat zich zien als een veelzijdig in te zetten vleesvervanger. Nu nog bedenken wat ik als eerste zal gaan uitproberen. Jackfruit van Jessica Lek is een fraai ogend én prettig geprijsd boek. Voor beginners die kennismaken met jackfruit én gevorderden die wel eens iets anders willen dan pulled jack.

Jackfruit – Jessica Lek – Good Cook i.s.m. FairTrade Original– ISBN 9789461432322 – €14,95