Maandag kon je de recensie lezen van Jeanette over Het kikkererwten kookboek. En nu delen we een recept uit dit intrigerende kookboek over die ene peulvrucht. Een recept dat rept over het maken in grotere hoeveelheden – veel gasten misschien; daar kijken we met zijn allen naar uit!

kikkererwten soep

Kikkererwtensoep met koriander en chili

Deze heerlijke soep kan makkelijk in grotere hoeveelheden worden gemaakt. Wij vinden dit een uitstekend alternatief voor Hollandse tomatensoep; zacht van smaak, met een Mexicaanse twist. Zoals voor de meeste soepen geldt wordt hij lekkerder wanneer hij een dag van tevoren wordt gemaakt.
In Mexico worden dergelijke soepen op tafel gezet wanneer de kinderen uit school komen. Heel wat anders dan een koekje bij de thee, maar hier knap je toch ook echt van op!

Ingrediënten
bereidingstijd 45 minuten
voor 6 personen

250 gr gedroogde kikkererwten, geweekt (ca. 550 gr gare erwten)
1,75 l bouillon
2 el boter of olie
3 preien, fijngesneden
2 chilipepers, ontdaan van steeltjes en zaden en in dunne ringen gesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn
½ tl kurkuma
zout en versgemalen peper
1 citroen, rasp en sap
1 bosje koriander, fijngesneden
crème fraîche

Kook de kikkererwten met de bouillon in een soeppan. Bereid ondertussen de rest van de soep. Smelt boter of olie in een pan met dikke bodem, en fruit hierin de prei met de fijngesneden chilipeper. Bewaar wat van de chilipeper voor het opdienen. Wanneer de prei glazig is geworden kan de knoflook worden toegevoegd. Als het goed begint te ruiken, kan de inhoud van deze pan bij de kikkererwten worden gedaan. Voeg ook de koriander, komijn, kurkuma en citroenrasp toe. Laat even doorkoken en pureer dan alles met een staafmixer.
De soep is uitstekend van tevoren te maken en kan tot hier worden bereid.
Verwarm de soep voor het opdienen en voeg citroensap en een deel van de crème fraîche toe. Proef de soep en voeg zo nodig peper, zout en citroensap toe. Garneer ieder bord met een dot crème fraîche, verse koriander en wat chilipeper.

Het kikkererwten kookboek | Lucrees van Groningen & Marietje Bosma | ISBN9789090344423 | €24,95

Recept geplaatst met toestemming van de auteurs.