Lekker Lokaal borduurt voort op Nederland Kookboek van Laura de Grave. Sinds de corona crisis kopen we niet alleen meer online maar ook vaker rechtstreeks van de boer. Daar sluit dit nieuwste kookboek van Laura naadloos op aan.

Lekker Lokaal

Waarom zou je niet kijken wat Nederland voor moois te bieden heeft voordat je voorverpakte van ver ingevlogen producten in de boodschappenkar legt. Natuurlijk willen we blijven genieten van koffie, thee en mango’s dus het motto luidt ‘zo dichtbij als mogelijk, zo ver als nodig’. In Lekker Lokaal laat Laura zien welke lekkere vegetarische gerechten je kunt maken met lokale producten.

Het eerste hoofdstuk is gewijd aan wat Nederland allemaal produceert. En dat is veel: aardappelen, uien, tarwe, bonen, zuivel en kaas natuurlijk. Maar ook fruit, zeewier en honing. Vergeet evenmin het lokaal gebrouwen bier, sap en siroop niet.
Ook al kun je in de supermarkt jaarrond boontjes of aardbeien kopen, in Nederland hebben we toch echt vier seizoenen met ieder hun eigen ‘top’ producten. De seizoenskalender in Lekker Lokaal helpt je bewust te kiezen wat op dat moment volop verkrijgbaar is.

Vervolgens trakteert Laura op ruim veertig moderne Nederlandse recepten met een twist. Zo krijgen we bieterballen, hachee van aubergines en kibbeling van bloemkool. Dat laatste gerecht ga ik zeer binnenkort zeker uitproberen. Zelfs de kruidenmix kun je zelf maken. De gerechten zijn echt Hollandse pot met peren-appelmoes, andijviestamppot, witlofschotel en vanillevla. Vaak verrassend zoals poffertjes waar je pompoen in verstopt, soms gewoon lekker simpel zoals hangop met aardbeien of pompoensoep.

Achter in het boek geeft Laura adressen en tips waar je ingrediënten van Nederlandse bodem kunt kopen. Want lokaal is altijd een goed idee: verser, in het seizoen en goed voor de producent.
Gewoon een lekker kookboek met goed te maken recepten, zowel voor doordeweeks als op een vrije dag.

Lekker Lokaal – Laura de Grave – uitgever Xander koken – ISBN9789401613354 – €29,99