De Happy Pear, oftewel de Ierse tweelingbroers David & Stephen Flynn, hebben recent hun derde boek uitgebracht ‘De Happy Pear Recepten voor geluk – smakelijk en simpel vegan food’. Een eerdere recensie over hun tweede boek De wereld van Happy Pear vind je hier. Inmiddels is het tot een heel imperium uitgegroeid; 3 kookboeken, 3 winkels, een koffiebranderij, een boerderij en een eigen productenlijn. Maar hun missie blijft dezelfde: gezond plantaardig eten zo laagdrempelig, praktisch en betaalbaar mogelijk maken.

De Happy Pear - Recepten voor geluk

Recepten voor geluk bestaat uit twee delen. Het tweede deel is een experiment van twee weken. Het is niet de bedoeling, aldus de broers, om een vegetariër of veganist van je te maken, maar ze willen de ervaring van plantaardig eten met je delen. Om de reboot simpel te houden hebben de heren gekozen voor 1 ontbijt, 2 lunches en 2 avondmaaltijden waar je uit kunt kiezen. Tja, persoonlijk word ik daar niet erg gelukkig van, maar doordat ze voor drie weken recepten geven (6 verschillende lunches en diners) zou je toch vaker kunnen afwisselen. Ook krijg je tips voor gezonde tussendoortjes en wat te doen als je in de 14 dagen challenge buiten de deur eet.
En besluit je om na die twee weken alleen de havermoutpap er in te houden dan is dat ook winst; het gaat ze niet om een zwart-wit beeld van ‘gezond’ of ‘ongezond’. Verfrissend zo’n milde blik.
Er volgt nog wel een vlammend pleidooi met alle voordelen van plantaardig eten. En er is (een beetje) aandacht voor mogelijke lange termijn tekorten bij een strikt vegan dieet (met name vitamine B12, D en calcium). Een supplement zou ik toch zeker aanraden.

Inspirerend is het laatste hoofdstuk in deel II; de basisprincipes van geluk volgens de broers. Dat zijn eten, bewegen en je hoofd beheren. Dat laatste is niet alleen zoiets als mindfulness maar simpelweg ook voldoende slaap. Het zal overigens niet iedereen aanspreken om elke dag om half vijf (!) ‘s ochtends een duik in zee te nemen.

Deel I bevat recepten met vooral veel aandacht voor hoofdgerechten. Zo is er een heel leuk hoofdstuk ‘ik kan niet geloven dat het geen … is’. Maar laten we bij het begin beginnen. Wat moet je echt in je keukenkastjes hebben staan om uit De Happy Pear – Recepten voor geluk te kunnen koken? Dat valt mee. Veel gewone ingrediënten naast zuivelvrije ‘melk’, noten(pasta), edelgistvlokken, tamari en lijnzaad (om ei te vervangen). Een blender en staafmixer heeft tegenwoordig ook ieder huishouden vermoed ik. Eigenlijk is dat het wel.

Na een aantal ontbijt/brunch gerechten, waaronder 5 minuten granola die je in de koekenpan bakt, krijgen we vijf soepen en tips voor de kinder lunchtrommel met vegan beleg. Zoals al gezegd ligt de nadruk op het diner. Er zijn supersnelle avondmaaltijden die binnen 15 tot 30 minuten op tafel staan. Zeker nu we allemaal weer aan het werk zijn of naar school gaan, kunnen we dat soort recepten goed gebruiken. Curry’s met aubergine of amandel en limoen, spaghetti met tomaten, roerbak- en noedelgerechten. Ze zien er heerlijk uit en zitten boordevol groenten en peulvruchten; gezond en lekker!

Fermentastisch geeft recepten prijs voor waterkefir, kimchi en kombucha of wat je verder maar kunt fermenteren. Altijd al vegan mayo of plantaardige ‘feta’ willen maken? Je vindt de trucs in de Happy Pear. Wil je echt vlees nabootsen dan vind je in ‘ik kan niet geloven dat het geen …’ alles van je gading. Van ‘biefstuk’, ‘pulled pork’ tot ‘kip’nuggets je kunt nu zelf thuis De Vegetarische Slager nadoen.

De ‘het wachten waard diners’ zijn niet zozeer ingewikkelder maar kosten simpelweg wat meer tijd. Bijvoorbeeld doordat ze in de oven gaan zoals de shepherd-loze pie of gewoon lang op het vuur moeten zoals de champignonrisotto. Er is zelfs een Sunday roast waarbij je het ‘braadstuk’ wel zelf moet kneden. Oké dit zal sommige niet-veganisten te ver gaan maar gemiddeld genomen zijn de recepten niet erg vreemd.

We eindigen deel I met zoetigheid en ook al zijn de Happy Pear niet zo van de kokosolie (vanwege het verzadigd vetgehalte) het is in de taarten onmisbaar als je geen roomboter of plantaardige margarine wil gebruiken. Interessant is de chocolademousse die uit slechts twee ingrediënten bestaat: chocolade en water. Mits op de juiste manier gesmolten en opgeklopt ontstaat een soort mousse. Alternatieven voor bounty’s en no-bake Oreo koekjes krijg je ook nog.

Al met al een inspirerend kookboek als je vaker plantaardig wil eten of daarmee wil beginnen. De doorgewinterde vegan vindt er eveneens verrassende recepten in.

Koop bij bol.com

De Happy Pear – Recepten voor geluk – David & Stephen Flynn – uitgever Scriptum – ISBN9789463191210 – €24,95