De cirkel is rond met Nigel Slater’s Greenfeast Herfst en Winter. Eerder verscheen deel één met lente en zomergerechten dus nu kun je jaarrond groenterecepten op tafel zetten. Ook in de donkere maanden wanneer we behoefte hebben aan voedzame verwarmende gerechten zijn groenten de ster, zo laat Nigel zien.

Greenfeast Herfst en Winter

We gebruiken de oven en stoofpan vaker dit seizoen. Wat is er lekkerder dan na een natte herfstwandeling opwarmen met een kom dampende soep? Polenta met paddenstoelen of geroosterde pompoen uit de oven misschien wel. En in plaats van een zomers ontbijt met yoghurt en verse vruchten, is de start van een koude winterdag met havermoutpap en gestoofde appel wel zo aantrekkelijk.

Nigel Slater verstaat de kunst om dezelfde groente op heel veel verschillende manieren te presenteren. Door pompoenslierten met feta en ei te frituren als beignets. En dan weer eens plakken pompoen gegaard in een pittige wortelsaus. Of toch gebakken in de oven met couscous en een frisscherpe dressing.
De indeling van het boek zelf is redelijk willekeurig: in de pan, op toast, in de oven, op een bord, met een korst, met een opscheplepel, op het fornuis en desserts. Dan is het extra fijn om een register op naam te hebben.

Zo’n herfstige salade met appels, walnoten en een dressing van bramen met notenolie afgetopt met blauwe kaas is niet te versmaden. En het laat zien dat salade niet beperkt hoeft te blijven tot lente en zomer. De combinaties die Nigel Slater voorstelt zijn echt van het seizoen en altijd creatief. Groenten in een roomsaus onder een krokante korst van bladerdeeg of anders een troostrijke soep met zwartoogbonen en boerenkool.
Naast de wat zwaardere kost biedt Greenfeast Herfst en Winter hier en daar een lichtere toets. Een koude soep met venkel, een simpel gerecht van geroosterde cherrytomaatjes met chilipeper, koriander en udon noedels.

Heerlijke nostalgische desserts als crumble, gembercake of peren in rode wijn met pecorino maken het boek compleet. Ik kan wel voorbeelden blijven opnoemen van de ruim 110 recepten. Huiselijk, warm en ongecompliceerd zijn termen die bij me opborrelen bij het doorbladeren. Greenfeast Herfst en Winter nodigt uit tot veelvuldig plakkertjes plakken; mijn beproefde methode om later terug te vinden wat me zo lekker leek om te maken toen ik het kookboek las. Ik denk dat Nigel Slater voorlopig op het aanrecht blijft liggen.

Greenfeast – heerlijke groenterecepten voor de herfst en de winter – Nigel Slater – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059562448 – € 27,00