Wanneer je denkt aan Spaanse tapas, denk je waarschijnlijk vooral aan vlees- en vistapas. De Spaanse keuken laat groenten tapas onderbelicht, terwijl er genoeg smaakvolle groententapas te bedenken zijn. Gelukkig heeft Johan Björkman onlangs het boek Tapas de Verduras uitgebracht. Daarin staan meer dan 90 vegetarische tapasrecepten.

Zweedse chef met verrassende tapas
Johan Björkman is geen bekende naam in Nederland. Hij is chef geweest in een Michelin-ster restaurant en woont nu afwisselend in Barcelona en Göteborg. Tijdens zijn vele bezoekjes aan Barcelona viel het hem op dat men in Spanje veel groente verbouwt en toch relatief weinig groentegerechten serveert. Hij bedacht nieuwe kleine gerechten, die geïnspireerd zijn op de Spaanse tapascultuur. Soms op klassiekers, zoals tortilla espanola en pan con tomate, maar meestal zijn het nieuwe en verrassende tapas. Recepten die opvallen in Tapas de Verduras zijn bijvoorbeeld de courgette tortilla met blanke romescosaus, witte asperges met ajo blanco en oesterzwammen, gefrituurde spruitjes met kikkererwtencrème en krokante erwten. Het blijkt maar weer dat groententapas allesbehalve saai hoeven te zijn! Johan heeft de recepten overzichtelijk ingedeeld in de hoofdstukken: snacks, salades, gefrituurde gerechten, stoofpotten & soepen, gebakken, gegrild, brood en zoet.

Visueel aantrekkelijk, maar opmaak is verwarrend
Alle recepten zijn voorzien van foto’s, afgewisseld met sfeerbeelden uit Barcelona. Deze foto’s geven het boek een authentieke Spaanse uitstraling en maken dat je direct zin krijgt om aan de slag te gaan.

Ondanks de mooie, sfeervolle foto’s is de opmaak wat verwarrend. In vele gevallen staat het recept op één bladzijde, waarbij de pagina wordt verdeeld door een horizontale streep. Het kan zijn dat de naam van de tapas onderaan de bladzijde staat, terwijl op de pagina ernaast het recept begint met de bereidingswijze. Goed opletten dus bij het navigeren door het boek.

Een vegetarische aanrader
Ondanks de soms verwarrende opmaak, is Tapas de Verduras een echt goede aanvulling op het huidige kookboekenaanbod. Voor iedereen die van de Spaanse keuken houdt maar graag meer groenten op tafel wil is dit boek een aanrader. De recepten nodigen uit om snel weer eens al je vrienden op te trommelen om een gezellige Spaanse tapasavond te houden. En nog een leuk laatste feitje, Tapas de Verduras heeft in Zweden een prijs gewonnen in de categorie “Vegetarische culinaire literatuur”. Dat snappen wij wel!

Tapas de Verduras | Johan Björkman | Good Cook | ISBN 9789461433398 | €24,95