Kwoklyn Wan groeide letterlijk op in de keukens van de Chinese restaurants van zijn grootouders en ouders. Als chef-kok van de derde generatie bracht hij vorig jaar Chinese Takeaway uit. Populaire afhaal-chinees gerechten om thuis te maken. Nu is er Chinese Takeaway Veggie als groene opvolger.

Chinese Takeaway Veggie

Kwoklyn gebruikt verse groenten en de vijf smaken uit de Chinese keuken – zout, scherp, zuur, zoet en bitter. Dat gecombineerd met traditionele Chinese en Aziatische ingrediënten levert een kleurrijk vegetarisch kookboek op met zo’n 70 recepten.

Na een intro met wat basisingrediënten, nuttig kookgerei (geruststellend weinig) en menu-ideeën gaan we aan de slag. Via icoontjes bovenaan de receptuur zie je snel voor hoeveel personen een gerecht is en hoe lang je bezig bent. En dat is – op een paar uitzonderingen na- eigenlijk zelden langer dan een half uur. Dus in plaats van naar de afhaal-chinees rijden, bestellen, wachten en weer terug, bereid je net zo snel zelf een vega yuk sang, een Chinese paddenstoelencurry of een teriyakibowl.

Wil je zelf wontons, potstisckers of dumplings maken dan zit je met Chinese Takeaway Veggie ook goed. Trek hier wel wat meer tijd voor uit. Geen zin om zo lang in de keuken te staan? Gebruik dan kant-en-klare rijstvellen of loempiavellen om Vietnamese rijstrolletjes of mini-loempiaatjes te maken.

Zowel rijst als noedels hebben een eigen hoofdstuk. Geen wonder als je ziet welke soorten noedels er allemaal zijn: sobanoedels, glasnoedels, udonnoedels, mie, miehoen en allemaal zijn ze anders van dikte en structuur. Kwoklyn gebruikt uiteraard veelvuldig tofu en tempeh in zijn gerechten die hij op verschillende manieren klaarmaakt. Ook bloemkool verschijnt in allerlei gedaanten; als steak, gefrituurd en verwerkt als beignets.
Als bijgerecht serveer je bijvoorbeeld een Aziatische koolsla of een vegan omelet (bereid met kikkererwtenmeel). Chinese broccoli in knoflook-gembersaus of pittige paksoi kan natuurlijk ook. We eindigen met een hoofdstuk vol sauzen, dips en tafelzuur. Wat geldt voor de Chinees geldt ook voor Chinese Takeaway Veggie – nagerechten zijn er niet.

Dus vanaf nu geen ‘nummer 71 met witte rijst’ meer, maar zelf aan de slag met populaire vegetarische Chinese (afhaal) gerechten.

Chinese Takeaway Veggie – Kwoklyn Wan – uitgever Good Cook – ISBN9789461432360 – €20,95