Geld besparen, plantaardig eten en efficiënt met tijd omgaan. In Budget Vegan staan de maaltijden binnen een half uur op tafel en betaal je je niet blauw aan dure vlees- en zuivelvervangers. Groenten, granen en peulvruchten vormen de basis. Saskia Sidey deelt het boek in in vijf hoofdstukken met recepten, plus tijdbesparende tips en slimme voorraadkast ideeën.

Budget Vegan

link naar Bol

Klaar binnen 30 minuten of zelfs binnen 15 minuten, alles in één pan, een beetje bijzonder en snelle zoetigheden. Dat zijn de titels van de hoofdstukken. De recepten zijn voor 1, 2 of 4 personen. Ook de gang varieert van een hapje, lunch, diner of dessert. Soms kon ik niet helemaal inschatten of een gerecht als snack of als lunch bedoeld was, bijvoorbeeld bij de ‘bruschette’ van zoete aardappel.

Saskia maakt bewust geen gebruik van tempeh, tahoe, plantaardige yoghurt of veganistische vleesvervangers. Die vindt ze te duur en te bewerkt. Plantaardige melk komt wel voor in bepaalde recepten. Er staan verrassende ingrediënten in Budget Vegan. Door gebruik te maken van geraspte stronken van broccoli of bloemkool verspil je niet alleen minder, maar zorg je ook voor structuur in bijvoorbeeld gevulde taco’s. Witte bonen worden ragout kroketten. En havermout kun je met een combinatie van groentebouillon en plantaardige melk en groenten tot een romige avondmaaltijd omtoveren. Met kikkererwtenmeel maak je een hartige pannenkoek die je kunt vullen.

Zo staat Budget Vegan vol verrassende voordelige ideeën. Soepen, noedels en wraps lenen zich ook uitstekend voor een vegan maal. Burgers kun je maken van zoete aardappel, boerenkool & linzen of groente tot koekjes verwerken.

In het hoofdstuk zoetigheden vind je een lekkernij die wij alleen met oud en nieuw eten; appelbeignets. Waarom eten we die eigenlijk niet vaker? Ook de gemalen Oreo koekjes (ik moest het opzoeken maar inderdaad OREO Original koekjes en OREO Double koekjes zijn geschikt voor een veganistische voedingsmethode) met plantaardige melk en bakpoeder levert snel een bijzondere borwnie op.

Saskia laat met Budget Vegan zien dat veganistisch koken niet duur of tijdrovend hoeft te zijn. Met ruim honderd recepten krijg je voldoende inspiratie om wat vaker plantaardig te eten.

Budget Vegan in 30 minuten – Saskia Sidey – uitgever Good Cook – ISBN9789461433107 – €16,50