Kwoklyn Wan schreef al vier eerdere delen in de serie Chinese Takeaway. Onder andere Chinese Takeaway Veggie en 5 Ingrediënten waarvan je recensies op Kookboekennieuws kunt teruglezen. In Chinese Takeaway Compleet vind je alle afhaalchinees recepten om thuis te bereiden. Plus nog eens vijftig nieuwe gerechten. Dus mocht je de andere delen nog niet in huis hebben, dan heb je met dit boek in één klap de meest beproefde recepten.

Chinese Takeaway Compleet

link naar Bol.com

Denk jij soms ook nog wel eens aan de gerechten die je vroeger als kind af en toe in het weekend at? Wij gingen met een eigen pan naar de Chinees voor nasi – met het invoeren van statiegeld op plastic wordt dat vast weer helemaal hip. “Kroepoek bij?’, ja natuurlijk. En dan thuis alle bakjes en zakjes openmaken. Foe yong hai was mijn favoriet. Pure nostalgie.
Wist je dat de Chinees-Indische restaurantcultuur in Nederland sinds februari 2021 opgenomen is in de Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland? Kenmerkend aan de Chinees-Indische Restaurantcultuur is het samenkomen van drie culturen: de Indische, de Chinese en de Nederlandse cultuur.

Na het inleidend deel over Chinese etiquette, kooktechnieken, een basisvoorraad en keukengerei volgen acht hoofdstukken met gerechten. Klassiekers van de Nederlandse afhaalchinees zoals Chinese groentesoep, geroosterde pekingeend, char siu (geroosterd varkensvlees), tjap tjoj, foe yong hai en nasi. Maar ook bij ons minder bekende gerechten als Happy Family – een Amerikaans-Chinese surf & turf bedacht door immigranten die in de Verenigde Staten in de mijnen en aan de spoorlijnen werkten. Chinese friet met zout & peper kende ik ook nog niet: gefrituurde friet die daarna met ui, knoflook, paprika en kruiden gewokt wordt.

Verder vind je in Chinese Takeaway Compleet Aziatische recepten voor Vietnamese rijstrolletjes, teriyaki bowl en kip saté. In de hoofdstukken Groenten en Rijst & Noedels vind je vegetarische gerechten. Bij andere recepten staan soms aanwijzingen om een gerecht vega of vegan te maken. Desserts is het kortste hoofdstuk. Een nagerecht is typisch Westers want veel verder dan gebakken banaan, een schaaltje lychees of een kinderijsje reikt de kaart vaak niet. Kwoklyn maakt lycheeshake, Chinese gefrituurde sesamballetjes en Honkongse bubble tea. Als afsluitend deel geeft Kwoklyn de samenstelling van veelgebruikte sauzen prijs. Maak zelf je hoisinsaus, vegetarische oestersaus of kruidenzout.

Alle gerechten beginnen in de inhoudsopgave voorin met het nummer van de bladzijde. Ook dat deed denken aan vroeger. Ik hoorde in mijn hoofd direct de Chinese ober nummers door het luikje naar de keuken schreeuwen: “1 keer nummer 25 met rijst”.

Chinese Takeaway Compleet – Kwoklyn Wan – uitgever Good Cook – ISBN9789461432971 – € 32,50