Miso is er in heel veel soorten. Althans, in Japan. Of we in Nederland ook zoveel keus hebben is nog maar de vraag. In Het Miso kookboek lezen we uitgebreid over de verschillende soorten Miso en hoe het gemaakt wordt. Miso is een pasta die gemaakt wordt van sojabonen, rijst en zout. Het fermentatieproces zorgt voor de bijzondere smaak. Iedere streek in Japan heeft zijn eigen Misospecialiteit. De meest gebruikte Miso is die op basis van rijst en gelukkig is dat ook de soort die je veelal in de toko of Aziatische supermarkt zult aantreffen. Niettemin is het interessant om te lezen hoe de andere soorten Miso smaken en gebruikt worden.

De recepten in dit boek vragen voornamelijk om witte Miso (die overigens de kleur van zand heeft) en rode Miso. Maar kun je alleen witte Miso vinden dan is het geen enkel probleem om dat in alle recepten uit dit boek te gebruiken. Het is echter wel aan te raden om te proberen meer smaken Miso te vinden. Het blijft lang goed in de koelkast dus zie je een andere soort dan is het devies:  kopen! Miso wordt gezien als een soort superfood maar daar trekken wij ons niets van aan. Het gaat om de smaak en die is bijzonder. Daar moet je echt even aan wennen en misschien moet je Miso zelfs wel leren eten. Miso is een smaakmaker en niet een pasta waar je zomaar een lepel van in je mond steekt. Het is hartig en de smaak is moeilijk te omschrijven. Het Japanse woord Umami (de vijfde smaak naast zoet, bitter, zuur en zout) wordt veel gebruikt als het om Miso gaat.

Wie eenmaal een beetje verslaafd is geraakt aan deze bijzondere en overheerlijke smaak zal ook blij zijn met Het Miso kookboek want je wilt het dan ook zoveel mogelijk op een juiste manier toepassen.
Na een inleiding van 33 pagina’s met veel informatie over Miso volgen de recepten die zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Misosoep, Miso in spreads & dipsauzen, Misodressing & sauzen, Misomarinades & ingemaakte groente en Miso in desserts & zoete gerechten. Er wordt in het boek ook veel gekookt met Dashi; een basisbouillon die kant en klaar te koop is bij de speciaalzaak of die je heel simpel zelf kunt maken. Maar ook dan zul je eerst naar de Aziatische supermarkt moeten.

Heerlijke gerechten komen voorbij. Gestoomde asperges & gepocheerde eieren met miso-hollandaisesaus, Citroen misokip met peterselie, Troostrijke kippenmisosoep, Kaastosti met tonijn en miso, Koolsalade met romige tahin-miso, Gegrilde sperziebonen met walnoot-misodressing.

Kortom, de liefhebber van Miso kan zijn hart ophalen met dit mooie boek. Het bevat veel smakelijke foto’s en duidelijke receptuur. Wie dit boek leest zal het vast niet kunnen laten om op zoek te gaan naar een pakje Miso om lekker te experimenteren.

Het Miso kookboek – Bonnie Chung – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048314379 – €17,50

Bekijk op bol.com