Een recept uit het boek Midden-Oosterse salades. Lees hier de recensie.

Courgette, harissa, zwarte olijven en munt

Het idee van gestoomde courgette klinkt vermoedelijk niet zo opwindend, maar de magie van harissa overheerst ook hier. Dit magische specerijenmengsel maakt van iedere groente iets bijzonders, zelfs van gestoomde courgette.

VOOR 4 PERSONEN

3 courgettes, in blokjes van 1,5 cm

zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

2 el fijngesneden bladpeterselie

2 el fijngesneden munt

handvol kalamataolijven, ontpit en gehalveerd

HARISSA-DRESSING

2 el harissa

2 el extra vierge olijfolie

sap van 1 citroen

Breng een flinke laag water in een pan aan de kook. Stoom de blokjes courgette in een stoommandje boven de pan gedurende 5 tot 10 minuten, of tot ze zeer zacht zijn.

Klop intussen de ingrediënten voor de harissa-dressing in een kleine kom door elkaar. Schenk de dressing over de nog warme courgette en meng zeer goed tot de courgette volledig omhuld is. Breng de courgette eventueel op smaak met zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper en laat 10 minuten staan. Voeg de bladpeterselie, munt en kalamataolijven toe zodra de courgette een beetje is afgekoeld en serveer direct.

Midden-Oosterse salades | Shuki Rosenboim & Louisa Allan | ISBN 9789461433008 | Good Cook | €25,95