Als een kookboek opnieuw wordt uitgegeven dan is dat meestal omdat de vorige druk is uitverkocht. Auteur en uitgever hebben bij een nieuwe druk ook de gelegenheid om eventuele fouten te corrigeren. Nu stonden er in de vorige uitgave van “Selamat Makan” geen fouten maar de tekst was enorm gedateerd. Dat kwam ook naar voren in de recensies en het commentaar is ter harte genomen. Dat is goed om te zien want de nieuwste uitgave van dit geweldige boek is herzien en gemoderniseerd.

Wouter Rademakers heeft een groot deel van zijn leven bij de Koninklijke Marine gediend en verzamelde in die tijd meer dan 800 “blauwe happen”. Deze keer legt hij in het voorwoord zelf uit hoe die benaming ontstaan is. Je kunt met een gerust hart stellen dat “Selamat Makan” zoveel recepten bevat dat je voorlopig nog niet uitgekookt bent. Sterker nog, ik zag nog niet eerder een Indonesisch kookboek met deze enorme hoeveelheid informatie en gerechten. Ook bij deze uitgave zul je geen foto’s aantreffen en nog altijd mis je die niet. Ze zouden er waarschijnlijk niet eens meer bij kunnen. Het is nu al zo’n dik boek.

Het is heerlijk bladeren en watertanden en je zou alles wel direct willen maken. Soms moet je even een ingrediënt opzoeken want Wouter Rademakers gebruikt vaak de originele benaming. Weliswaar staat er een lijst met Maleisische woorden en uitdrukkingen voorin het boek maar daar vinden we niet alles in terug. Katjang Idjoe bijvoorbeeld. Het internet is geduldig en we hebben dus snel gevonden dat dat mungbonen zijn. Ja, dat kennen we wel en die zijn ook bij iedere toko te vinden. Het is belangrijk altijd eerst het recept helemaal te lezen. Bij de vleesrecepten bijvoorbeeld staan riblappen of gehakt e.d. Maar er zijn ook recepten met rundvlees zonder dat duidelijk is om welk deel van de koe het gaat. Uit het recept kun je dan opmaken dat het ‘snel gaar’ vlees is en welke soort je dan neemt mag je zelf bepalen.

Vrijwel alle recepten zijn voor iedereen heel goed te maken. Soms is een gerecht wat uitgebreider maar de meeste zijn vrij simpel. De gebruikte ingrediënten zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar en zelfs bij de supermarkt zul je veel vinden van wat je voor een recept nodig hebt. Het is een hele goede beslissing geweest om dit boek te herzien en opnieuw uit te geven. Een completer overzicht van Indonesische recepten zul je niet snel vinden. Let wel op dat je de nieuwe uitgave uit 2019 koopt. Een absolute must have!

Selamat Makan – Wouter Rademakers – Edicola Culinair – ISBN 9789493160118 – €27,95