De in Maleisië geboren Billy Law heeft meerdere kookboeken geschreven. De eerste die in het Nederlands is vertaald (door de onvolprezen Natascha van der Stelt) is Klein Korea. Met dit boek wil Billy Law bereiken dat we verliefd worden op de Koreaanse keuken zoals hem dat zelf ook is overkomen. En dat kost hem met Klein Korea helemaal niet zoveel moeite. We komen over Billy zelf weinig te weten. Hij vermeldt zelfs niet zijn Instagram of Facebookpagina. Zoals je op die pagina’s ziet is Billy Law een keramist die in Australië woont.

Hij is dol op koken en met name de Koreaanse keuken is zijn grote liefde. Hij heeft zich er dan ook behoorlijk in verdiept. Na een kort voorwoord beginnen we uiteraard met het maken van verschillende soorten kimchi; de zo beroemde en heel gezonde gefermenteerde groente die bij geen enkele Koreaanse maaltijd ontbreekt. Er is kimchi die een tijd moet fermenteren maar er zijn er ook die je snel kunt eten en dus bijna op het laatste moment maakt. We beginnen met de bekendste van alle kimchi namelijk die van Chinese kool. In stap voor stap foto’s laat Billy precies zien hoe je die maakt. Daarna maken we een kimchi van radijs (lees Daikon). Let wel goed op de hoeveelheden want Billy houdt ervan om grote porties tegelijk te maken. Een glazen pot met een inhoud van 6 liter heeft niet iedereen paraat. Dus pas de hoeveelheden aan als het nodig is.

Na de kimchi volgen de bijgerechten. Maar liefst dertien overheerlijke gerechtjes waar je er bij iedere maaltijd drie of vier van op tafel zet. Bij een uitgebreid diner mogen dat er natuurlijk meer zijn. Bij ingrediënten die wat minder gangbaar zijn wordt altijd een alternatief gegeven. De bijgerechten zijn vrijwel allemaal heel snel te maken en stelen vast en zeker de show op tafel. Maak bijvoorbeeld de kaasmaïsschotel of de geroerbakte radijs. De geroerbakte viskoekjes en de gekruide spinazie vallen vast en zeker ook in de smaak.

Vervolgens gaan we door naar vijf recepten voor pannenkoekjes en beignets. Eerst maken we de Koreaanse pannenkoekenmix en daar bakken we pannenkoeken met lente-ui of we maken kimchi-pannenkoeken met buikspek. Dan zien we elf recepten voor overheerlijke vleesgerechten gevolgd door tien rijst- en noedelrecepten. We maken ook nog soepen en stoofschotels, gesmoorde en gestoomde gerechten, daarna de desserts en tenslotte maken we de sauzen en basisgerechten.

Billy Law heeft van Klein Korea een zeer gevarieerd kookboek gemaakt met recepten die voor iedereen maakbaar zijn. Ook als je een beginneling bent in de Koreaanse keuken. Het zijn allemaal smulgerechten en vaak voorzien van prachtige foto’s. Doe je smaakpapillen een plezier en verdiep je ook in de Koreaanse keuken. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Klein Korea | Billy Law
Good Cook | €22,50
ISBN 9789461432797