De Amalfikust is een geliefde vakantiebestemming en de Italiaanse keuken al jaren populair. Logisch dus dat die streek een eigen kookboek verdient. De Italiaanse keuken van Amalfi bevat zonovergoten recepten van de magische kust, zo belooft de ondertitel. Ursula Ferrigno, de auteur, werd geboren in een van de dorpen aan de Amalfikust en kwam er later iedere zomer terug om familie te bezoeken.

Amalfikust

link naar Bol.com

De Italiaanse keuken van Amalfi bevat naast 75 recepten ook verhalen over de eetcultuur en tradities van de regio en prachtige foto’s van de omgeving. Ursula zag hoe haar oma pasta en soep maakte, tomaten en aubergines conserveerde of met eenvoudige ingrediënten een zondagse pizza bereidde voor de lunch.

Antipasti zoals mozzarella in citroenblad, gefrituurde courgettebloemen en geroosterde tomaat zijn bedoeld om de eetlust op te wekken en niet om je trek te stillen. Recepten voor brood en pasta mogen uiteraard niet ontbreken in een land dat prat gaat op zijn lokale grano duro (harde tarwe). Probeer bijvoorbeeld de Amalfi pizza met een topping van ricotta, Parmezaan, courgette, basilicum en mozzarella of bak gedroogde hartige peperkoekjes die je bij de borrel of soep serveert.
De populairste pastasoorten langs de Amalfikust zijn grote schelpen (conchiglioni), spaghetti, rigatoni (korte buisjes) en maccheroni. De sauzen bevatten producten uit de regio; zeevruchten en groenten. Mosselen, kokkels en pijlinktvis komen rechtstreeks uit zee. Hét iconische gerecht van de Amalfikust is spaghetti met citroen en room waar je natuurlijk ook het recept van krijgt. Een ander typisch lokaal recept is dat van gnocchi met ricotta uit Ursula’s geboortedorp Minori.

Ook bij de hoofdgerechten vind je veel vis recepten. Vlees wordt beschouwd als een luxe product dat alleen op belangrijke dagen en feestdagen wordt gegeten. In dit hoofdstuk dus gemarineerde tonijn, gegrilde vis met hier en daar een vleesgerecht als nonna Ferrigno’s stoofschotel met kip.
Veel mensen telen nog hun eigen groente en salades zijn geliefd. Denk aan tuinbonensalade of rucola met vijgen. En iedereen met een moestuin zal herkennen dat alles tegelijk rijp is en dus verwerkt moet worden om te bewaren. In de Itliaanse keuken van Amalfi kom je recepten tegen om tomaten te conserveren en aubergine te marineren.

Een flink deel van het boek is gereserveerd voor desserts. Taarten, gevulde abrikozen, biscotti Italianen zijn gek op zoetigheid. En ijs natuurlijk, zowel roomijs als sorbetijs komt aan bod. Als allerlaatste geeft Ursula een recept om zelf limoncello te maken, een heerlijk digestief.

Geniet ook na de zomervakantie van al het lekkers dat Italië te bieden heeft met de recepten uit De Italiaanse keuken van Amalfi.

De Italiaanse keuken van Amalfi – Ursula Ferrigno – uitgever Edicola – ISBN 9789493300590 – €27,50