De nieuwste editie van De zilveren lepel bevat 170 klassieke Italiaanse recepten en is, net als het oerboek, een instant klassieker (lees hier de recensie). Het boek staat vol recepten die je meteen wilt maken, zoals deze spaghetti carbonara. Extra fijn: hij staat binnen 30 minuten op tafel.

© Haarala HamiltonSpaghetti carbonara

‘Er zijn verschillende verklaringen voor de naam van dit pastagerecht met pancetta, eieren en  pecorino romano. Vermoedelijk verwijst carbonara naar de kolenbranders die in het heuvelachtige gebied rond Rome hout tot houtskool brandden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten veel mensen de stad en trokken ze zich terug in het bergland, waar ze dit gerecht leerden maken. Traditioneel wordt spaghetti carbonara gemaakt met guanciale, wangspek, maar pancetta (buikspek) is gemakkelijker verkrijgbaar; kies wel een soort die niet gerookt is. Kun je geen pecorino romano krijgen, gebruik dan alleen Parmezaanse kaas.’


Ingrediënten
(voor 4 personen)
25 g boter
100 g pancetta, in blokjes
1 teen knoflook
350 g spaghetti
2 eieren, losgeroerd
40 g versgeraspte Parmezaanse kaas
40 g versgeraspte pecorino romano
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding
– Verhit de boter in pan, voeg de pancetta en de teen knoflook toe en bak ze tot de knoflook goudbruin kleurt. Schep de knoflook uit de pan.

– Kook intussen de spaghetti in een pan met licht gezouten kokend water beetgaar (al dente), giet hem af en voeg hem toe aan de pan met de pancetta.

– Neem de pan van het vuur en voeg de eieren, de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van de pecorino romano toe, plus wat peper. Schep de pasta hiermee om tot de eieren gaar worden en aan de pasta kleven. Voeg de rest van de kaas toe, schep de pasta opnieuw om en serveer hem.

Recept en foto uit:
De Zilveren Lepel – Classic – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000373314 – € 49,99
Foto © Haarala Hamilton