Ben jij ook wantrouwend als een kookboek beweert dat je maar 5 ingrediënten nodig hebt voor alle recepten? Vaak blijkt dat je dan alsnog heel veel uit de voorraadkast moet toveren, allemaal ingrediënten die niet meetellen. Chinese Takeaway met 5 ingrediënten maakt de belofte wél waar. Slechts vijf zaken die je in huis moet hebben naast de bestanddelen van het gerecht: zout, witte peper, lichte sojasaus, plantaardige olie en suiker.

Chinese Takeaway met 5 ingredienten

Kwoklyn Wan bewees al eerder dat hij de Chinese keuken toegankelijk kan maken met Chinese Takeaway, Chinese Takeway Veggie en nu dus Chinese Takeaway met 5 ingrediënten. Dit boek bevat voor elk wat wils of je nu vegetariër, carnivoor of flexitariër bent. Kwoklyn moedigt je aan om te variëren en aan te passen; kip wordt tahoe, portobello wordt kip. Kwoklyn beweert dat je met slechts 5 ingrediënten sneller een maaltijd op tafel zet dan dat je een bestelling bij de afhaalchinees kunt doen. Dat laatste is niet helemaal waar, want soms is er behoorlijk wat tijd nodig om het gerecht klaar te maken of te marineren. Ingewikkeld wordt het echter nooit en vaak doet de oven het werk. Zoals bijvoorbeeld de geroosterde kippendijen in oestersaus die wij van de week aten, na 40 minuten heb je heerlijk krokante stukken kip met gember en lente-ui.

Chinese Takeaway met 5 ingrediënten maakt slim gebruik van kant-en-klare producten uit de toko, zoals pruimensaus, Chinese barbecuesaus en Japanse currysaus. Het is heel knap hoe je veel verschillende gerechten met zo weinig middelen toch een Chinese twist kunt geven. Krokante tofoe met chilivlokken en gember, ingelegde komkommer, pulled chicken met zoete sojasaus en tom yam soep zijn stuk voor stuk anders.

Hier en daar wordt een klein beetje gesmokkeld door een bereiding op te nemen als ingrediënt, zoals de char siu bij de loempia’s. Mocht je de gebruikte sauzen niet kant-en-klaar bij de toko willen kopen dan krijg je daar de recepten voor. Ook die sauzen bevatten geen van allen meer dan vijf ingrediënten. Net als de desserts trouwens. Wat dacht je van Kwoklyns chilipeper-roomijs; koud en super heet tegelijk. Je blust het af met Hongkongse bubble tea.

Een veelzijdig boek om zelf Chinees eten te bereiden zonder de complete toko leeg te kopen. Alles is vrij eenvoudig te bereiden dus ook geschikt voor wie zichzelf geen keukenprins(es) vindt.