Amazing Asia, het eerste boek van Emma De Thouars, sloeg in als een culinaire bom. De recensies waren allemaal even lovend. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar haar tweede boek dat kortgeleden verschenen is met als titel Emma’s Amazing Asia Vega. Er zijn maar weinig keukens die zich zo goed lenen om vegetarische gerechten te maken als de Aziatische keuken. Erg fijn trouwens dat Emma in het voorwoord uitlegt dat er helemaal niet zoiets bestaat als een Aziatische keuken. Haar redenen om die term toch te gebruiken zijn steekhoudend en gelden vast voor meer culi’s. Wat ook heel fijn is, is het feit dat ze geen gebruik maakt van vleesvervangers. En tofu wordt niet beschouwd als vleesvervanger maar als een ingrediënt op zich.

Als kookboekauteur moet je zo volledig mogelijk zijn en dus krijgen we ook een overzicht van verschillende ingrediënten. Zo’n overzicht vind je in vrijwel alle kookboeken maar toch mag het nooit ontbreken. Net als een hoofdstuk kooktechnieken en benodigdheden.
Maar al snel gaan we de keuken in en we beginnen met snacks en het is gelijk weer raak. Want de eerste snack die we maken is pakora (knapperige Indiase fritters van groente of ui in kikkererwtenbeslag) met mangochutney. In de ingrediëntenlijst staat asafoutida. Een specerij uit de Indiase keuken. Je komt in de recepten van Emma wel vaker ingrediënten tegen die je bij een goed gesorteerde Aziatische supermarkt kunt kopen. En online is natuurlijk vrijwel alles verkrijgbaar. Aarzel niet en schaf wat van die ingrediënten aan want je zult veel gerechten meerdere keren willen maken.

We zien de heerlijkste gerechten aan ons oog voorbijtrekken. Emma leert je zelf noedels maken omdat ze nog nooit een echt lekkere tarwenoedel is tegengekomen in Nederland. Schrik niet van zelf noedels maken want het is echt makkelijker dan je denkt en erg leuk om te doen. Maar Emma neemt het je heus niet kwalijk als je kant-en-klaar noedels gebruikt.
Emma is er een meester in om van hele simpele gerechten iets bijzonders te maken. Zo zul je waarschijnlijk broccoli nooit meer anders eten dan volgens haar recept. Drie ingrediënten (inclusief de broccoli) en smullen maar. Haar recepten met aubergine zijn waanzinnig lekker. Zoals de Chinese aubergine met aardappel en paprika of de Indonesische aubergine.

Nergens staan eindeloos lange ingrediëntenlijsten en de bereiding is veelal makkelijk. Zelfs beginnende koks zullen zonder problemen iets geweldigs op tafel zetten. Naast bekende en minder bekende ingrediënten doe je er ook goed aan om een pot Zaanse mayo aan te schaffen. Emma is er dol op (en wie niet) en doet er bijzondere dingen mee. Ze maakt Chaat masala-aardappels met chutneymayo. Het kan niet anders dan een topgerecht zijn. Als het echt koud gaat worden deze winter eten we polenta met gebrande chili-paddenstoelensaus. Indiase hartige wentelteefjes zien er heerlijk uit. Paratha (een soort platbrood) kun je zelf maken en je krijgt van Emma het recept. Maar zij heeft ze altijd kant en klaar in de vriezer. En als ze dan zegt: beleg de in de koekenpan gebakken paratha met kaas … dan ben ik al om.

Het is weer een geweldig smulboek geworden. Zelfs de bijgerechten zijn meer dan de moeite waard. Reken maar dat ik die knoflook gekonfijt in chili-olie ga maken. Om van heel veel andere gerechten nog maar niet te spreken. Op sociale media vliegen de foto’s van door fans gemaakte gerechten al voorbij. Dat is logisch want de schare fans zal door Emma’s Amazing Asia Vega alleen maar groter worden. Er staat een inkijkexemplaar met wat recepten op Bol.com. Topboek!

Emma’s Amazing Asia Vega | Emma de Thouars
Nijgh & Van Ditmar | €29,99
ISBN 9789038809892