My Asian KitchenDe Aziatische keuken is populair. Niet zo gek, want de gerechten zijn vaak bommen van smaak zonder dat ze heel erg zwaar zijn. Helaas grijpen we in Nederland vaak naar de zakjes met kruidenmixen en die zitten – zoals we allemaal weten – bomvol zout en smaakversterkers. De echte Aziatische smaken krijg je door gebruik van echte Aziatische ingrediënten.

Om daarmee een beetje op gang te komen is het handig om een goed Aziatisch kookboek bij de hand te hebben dat je de weg wijst in al deze smaken, geuren en kleuren. Ik kan je daarvoor My Asian Kitchen van harte aanbevelen. Niet alleen omdat er vele klassieke en moderne Aziatische gerechten in te vinden zijn, maar vooral omdat de uitleg die je krijgt heel erg duidelijk is.

Zo vind je bij verschillende gerechten tekeningen die je precies laten zien hoe je loempia’s vouwt, hoe je bao buns maakt en hoe je dumplings maakt. Het staat zo duidelijk getekend dat het echt niet meer mis kan gaan.

Het boek is verdeeld in acht hoofdstukken, te beginnen met Voorgerechten en Snacks (met bijvoorbeeld Vietnamese rijstrolletjes, garnalenkoekjes en en allerlei soorten tafelzuur) en vervolgens het hoofdstuk Pruttelend & Bubbelend. Hierin aandacht voor gerechten in een kommetje, als Taiwanese Rundernoedelsoep en Chinese hot-and-sour-paddenstoelensoep. Na het hoofdstuk Krokant & Gehusseld en Dumplings & Buns (met fantastisch uitziende Bao met Langzaam gegaard Buikspek en Pinda) gaan we naar het hoofdstuk Spiesjes en Grillgerechten. Ik probeerde uit dit hoofdstuk de Gegrilde Zalm met Sticky Tamarindesaus. Ik had een onverwachte gast aan tafel die niet zo van zalm houdt, maar die likte zijn vingers hierbij af!

Na Hot Pots & Curry’s en het hoofdstuk In de Wok sluit het boek af met het hoofdstuk Licht, Luchtig & IJskoud. Hier vind je fruitige granita’s, een tropische vruchtensalade, kokosmarshmallows en bananenwafels met Miso-Karamelsaus.

My Asian Kitchen biedt een breed scala aan gerechten voor de geoefende Aziatische kok, maar zeker ook voor de beginnende liefhebber. Een absolute aanrader vanwege de duidelijke uitleg en aantrekkelijke gerechten. De ingrediënten zijn tegenwoordig goed te krijgen in de grotere supermarkten, maar loop vooral ook eens een toko binnen. Het verbreedt je horizon en brengt allerlei nieuwe en lekkere smaken in je leven.

Bekijk op bol.com

My Asian Kitchen – Jennifer Joyce – Uitgeverij Good Cook – ISBN 9789461431998 – € 24,95