Zout, vet, zuur, hitte van Samin NosratZout, vet, zuur, hitte is een hele dikke pil. Het is dan ook deels een les- en informatieboek en deels een kookboek. De schrijfster van dit lijvige werk, Samin Nosrat, is chefkok maar ook lerares en haar stelling is dat je met goede kennis van zout, vet, zuur en hitte de basisvoorwaarden hebt om goed te kunnen koken.
Samin Nosrat is een Iraans-Amerikaanse en behalve chefkok  ook schrijfster. Ze publiceert in The New York Times. Ze heeft samengewerkt met een aantal heel bekende namen zoals Alice Waters en Michael Pollan. Daarnaast geeft ze lezingen over voedsel, kunst, cultuur en koken.
Zout, vet, zuur, hitte is zo bijzonder geworden dat er op dit moment gewerkt wordt aan een documentaire serie met dit boek als onderwerp.

In het voorwoord staat: ‘Al lezend in Zout, vet, zuur, hitte waan je je op een kookschool van topniveau, met je schort voorgebonden, naast het hakblok, luisterend naar een intelligente, welbespraakte en af en toe oergeestige kokkin ..’.
En zo is het precies. Dit boek leert je koken met vier essentiële elementen zonder dat het ook maar ergens saai wordt. Integendeel. Het is zo sappig geschreven dat je door de pagina’s heen vliegt.

Van de bijna 450 pagina’s zijn er iets meer dan 200 gevuld met recepten. De rest van het boek bestaat uit informatie, tips en trucs. Bijna te veel om op te noemen. Er zijn pagina’s met kooklessen, menusuggesties en hier en daar grote uitklapplaten met nog meer informatie. In veel kookboeken tref je mooie foto’s aan maar in dit boek niet. Wel staat het vol met kleurige tekeningen gemaakt door de bekende illustrator en cartoonist Wendy MacNaughton. De tekeningen geven het boek een unieke sfeer.

Het is niet simpel om te omschrijven hoe mooi en goed dit boek is. Om dat te zien zul je het zelf in je handen moeten houden en door moeten bladeren. De recepten zijn allemaal voorzien van extra informatie en tips. Er staan heerlijke recepten in het boek maar de hoofdzaak is en blijft het goed leren koken en combineren. De recepten zijn niet alleen bedoeld om een heerlijke maaltijd op tafel te brengen maar vooral ook om het geleerde in praktijk te brengen.

De commentaren over het boek zijn niet mis. Volgens Nigella Lawson is dit een onmisbaar boek. Yotam Ottolenghi is er laaiend enthousiast over. Het zou me niet verbazen als Zout, vet, zuur, hitte nog heel lang een toonaangevend boek op het gebied van koken zal zijn. Een basisboek dat in geen enkele keuken mag ontbreken. En ook als je wel goed kunt koken is dit boek een klassieker die je graag zult lezen. De sfeer van het boek kun je proeven in het inkijkexemplaar dat op Bol.com staat.

Bekijk op bol.com

Om een nog betere indruk te krijgen maakten wij dit foto-filmpje:

Zout, vet, zuur, hitte – Samin Nosrat – Unieboek Spectrum – ISBN 9789000360017 – €35,–