In week 2 in de Masterchef Nederland keuken moest er veel samengewerkt worden. Lees je mee?
Een teamopdracht, altijd lekker om mee te beginnen en om elkaar een beetje te leren kennen. Wie is goed, wie is minder? Waar liggen de krachten en de zwakke plekken van de verschillende kandidaten? De kandidaten worden verdeeld in twee groepen. Elk team moet drie gerechten maken en wel drie gerechten van twee van de juryleden. Twee kandidaten van de ene groep mogen meekijken in de keuken van ‘Aan de Poel’ van Stefan en twee van de andere groep mogen meekijken in de keuken van ‘Breda’ van Freek. Zij moeten de rest van de teams instrueren en vervolgens moeten de gerechten nagemaakt worden in de Masterchef keuken.
Het team van Freek moet aan de slag met gepekelde makreel, risotto met scheermessen en duif. Het team van Stefan moet aan de slag met langoustines, koningskrab en entrecote. De gerechten worden voor de ogen van de kandidaten bereid en ze moeten onthouden wat er allemaal gebeurt. Eenmaal terug in de keuken moeten de andere teamleden gebrieft worden en moeten binnen anderhalf uur de drie gerechten gereserveerd worden. In de groepsdynamiek ontstaan meteen al leiders en uitvoerders. Grappig om te zien. De opdracht is om het gerecht qua smaak en presentatie zoveel mogelijk te laten lijken op het origineel en beide teams doen dat verrassend goed. Volgens de jury doet het oranje team dit het beste. Dit betekent dat het blauwe team de tweede opdracht gaat doen in zwarte schorten, de eliminatieronde.
In de eliminatieronde moeten de kandidaten kiezen tussen drie koelkasten die door de juryleden gevuld zijn. Van deze producten moeten ze een lekker gerecht maken. De gerechten worden aan het einde beoordeeld door de jury. De gerechten zijn zeer divers, dus vergelijken is lastig. De juryleden kijken in dit stadium waarschijnlijk dan ook voornamelijk naar welke skills de kandidaten in huis hebben en laten zien. Frederik, Ashley en Jan-Willem hebben het ‘t beste gedaan en gaan door naar de volgende aflevering. Oliviers gerecht was wat saai, maar mag ook door. Laura en Jochem staan op het schavot en Laura krijgt daarbij het voordeel van de twijfel. Voor Jochem eindigt het hier.
De elf overgebleven kandidaten moeten in de vierde aflevering opnieuw een teamopdracht doen en er zal opnieuw iemand afvallen. In de eerste opdracht, de teamopdracht, moet er gekookt worden met kaas. Ze mogen één soort kiezen en daarvan moeten ze twee gerechten maken, waarvan één gerecht een nagerecht moet zijn. Het blauwe team kiest voor gorgonzola en het rode team kiest voor de Nederlandse geitenkaas. Het rode team maakt onder andere gnocci waarin de geitenkaas is verwerkt. Het wordt geserveerd met een uiencompote, een kaascrumble en salieboter. Het dessert is een uienmousse (met tijm en port) met een spongecake van de geitenkaas, geserveerd met rabarber. Over het eerste gerecht zijn de juryleden lovend, maar het tweede valt iets minder in de smaak.
Het blauwe team heeft als hoofdgerecht een runderezel met gorgonzolacrème gemaakt geserveerd met een crème van aardpeer en gepofte biet. Het nagerecht is een cheesecakecrème met rozensiroop, gebrande rabarber en een crumble met gorgonzola. Over het hoofdgerecht zijn de juryleden duidelijk: de gorgonzola komt niet voldoende tot zijn recht als ‘ster van het gerecht’. In het nagerecht is dit veel beter gedaan.
Het rode team wint de teamopdracht en het blauwe team gaat koken in de eliminatieronde. Ze moeten koken met het ingrediënt dat verstopt zit onder de mysterie stolp. Het zijn drie sauzen, de lievelingssauzen van de juryleden. De kandidaten van het rode team, moeten een saus kiezen waarmee de andere kandidaten moeten koken. Ze kiezen voor de saus met paddenstoelen en daarmee moeten ze in 45 minuten een sterrengerecht maken.
Er worden vijf plaatjes van gerechten gemaakt. Maretti presenteert ribeye met paddenstoelensaus, knolselderijchips en champignons. De jury vindt een aantal elementen lekker, maar vindt dat er teveel rooksmaak aan het gerecht zit. Jan-Willem presenteert coquilles met paddenstoelensaus, drie bereidingen van pompoen en hazelnoten. Het gerecht ziet er prachtig uit en de jury is unaniem enthousiast over dit gerecht. Ashley heeft zeewolf met paddenstoelensaus, aspergepuree en wilde tomaten gemaakt. De jury vindt dat de saus niet voldoende tot zijn recht komt. Olivier heeft coquilles met paddenstoelensaus, crème van knolselderij en aardpeerchips gemaakt. Ook over dit gerecht is de jury unaniem enthousiast. Natasja presenteert biefstuk met paddenstoelensaus, champignons en spruiten. Over de presentatie is de jury duidelijk: dat kan echt niet! Het woord ‘kinderlijk’ valt. Verder is het gerecht overall te zout en begrijpt de jury niet waarom voor deze garnituur is gekozen.
Olivier en Jan-Willem zijn met vlag en wimpel door naar de volgende ronde. De dames blijven over en Natasja trekt uiteindelijk aan het kortste eind. We gaan volgende week door met 10 kandidaten.