Geen idee of het overal zo is maar waar ik woon is zondagavond “Chinees-afhaal-avond”. En op Moederdag moet je echt in de rij. Veel mensen kiezen dan het maandmenu voor twee personen want daar kun je met gemak met vier personen van eten. Een typisch Hollandse Chinees dus.
Kwoklyn Wan groeide op in de keukens van Chinese en Kantonese restaurants in Engeland. Zijn grootvader emigreerde in de jaren 50 naar Europa en opende in 1962 het eerste Chinese restaurant in het Engelse Leicester. Dat restaurant werd later eigendom van zijn vader die ook nog eens een Kantonees restaurant begon. Kwoklyn Wan werkte elk weekend en soms doordeweeks in het restaurant van zijn ouders. Vanaf zijn zestiende werd hij fulltime chef-kok in het restaurant. Daarnaast heeft hij nog heel wat ondernemingen gerund maar koken is altijd zijn grootste passie geweest.

In het boek “Chinese Takeaway” krijgen we 70 van zijn favoriete Chinese (afhaal)gerechten voorgeschoteld. Want hoe lekker de afhaalchinees ook is, zelfgemaakt is toch lekkerder. Bovendien kun je dan ook wat kleinere porties maken zodat je niet de rest van de week Chinees eet.
Na de inleiding volgt een les Chinese etiquette en gebruiken en wat informatie over de Kantonese keuken en de Sichuankeuken. Daarna een hoofdstuk Chinese kooktechnieken en alles over het onderhouden en inbranden van de wok.

En dan gaan we koken. En hoe! In de hoofdstukken Voorgerechten en soepen, Kip en eend, Zeevruchten, Rund en varken, Groenten, Rijst en noedels en als laatste Broodjes en zoetigheden zien we veel gerechten die we kennen van de Chinees om de hoek.  Van de overbekende klassieke loempia, wontonsoep, kip met pittige hoisinsaus en foeyonghai met gamba’s tot zoetzuur varkensvlees op Kantonese wijze en nog veel meer. De recepten zijn duidelijk en voor iedereen goed maakbaar. Bij ieder recept staat nog een kleine toelichting, het aantal minuten voorbereiding, de tijd dat je aan het koken bent en voor hoeveel personen het is. Dat is bij ieder recept anders want er zijn gerechten voor 6-8 personen maar ook voor 2. Dus daar moet je goed op letten.

Vaak gaat de daadwerkelijke bereiding van een Chinees gerecht heel snel en het is dus zaak om alles vooraf klaar te zetten. Dat legt Kwoklyn dan ook duidelijk uit. Maar hij schat hier en daar de voorbereidingstijd wel wat optimistisch in. Want alles klaarzetten en snijden is niet altijd een kwestie van 5 of 10 minuten. Dat mag echter de pret niet drukken. Veel van de gerechten staan supersnel op tafel en dat is zeker op een drukke werkdag wel heel erg fijn. Niet halen maar zelf maken! De hele index is te zien in het inkijkexemplaar.

Bekijk op bol.com

Chinese Takeaway – Kwoklyn Wan – Good Cook – ISBN 9789461432148 – €20,85